CEC a revocat hotărârea privind înregistrarea Partidului Politic „ȘANSĂ” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024
Partidul Șansă, care face parte din blocul anunțat la Moscova de ex-deputatul fugar Ilan Șor, nu va putea participa la referendumul constituțional din 20 octombrie, la care fusese înregistrat cu opțiunea „Nu”. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 14 septembrie.
CEC a revocat hotărârea privind înregistrarea Partidului Politic „ȘANSĂ” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.
Decizia vine după ce Curtea de Apel Bălți a respins miercuri, 11 septembrie, apelul declarat de formațiunea politică împotriva deciziei Judecătoriei Bălți prin care i-a fost limitată activitatea.
Judecătoria Bălți a restricționat, la 16 august, pentru trei luni activitatea partidului „Șansă”, la cererea Ministerului Justiției al Republicii Moldova. Motivul a fost problemele cu documentația financiară pe care partidul „Șansă” a prezentat-o Comisiei Electorale Centrale.
Instanța a admis cererea Ministerului Justiției doar parțial. Autoritățile au cerut aplicarea termenului maxim de restricție, care este de 6 luni. De asemenea, a fost impusă o amendă de 250 de lei.
Conform legii cu privire la partidele politice, acestea sunt prevederile legale care limitează activitatea formațiunii poltiice „Șansă”: Pe perioada limitării activităţii partidului politic, acestuia îi este interzisă fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstraţiilor, pichetărilor şi altor acţiuni publice, folosirea tuturor tipurilor de depuneri bancare, cu excepţia cazurilor cînd sînt necesare decontări cu contractanţii, decontări aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă, decontări pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acţiunile partidului politic, decontări pentru plata impozitelor, taxelor şi amenzilor.
Pe 15 mai, Ministerul Justiției a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Partidului „Șansă”, cerând instanței limitarea activității acestuia pentru șase luni. Cererea vine după ce Comisia Electorală Centrală nu a putut verifica situația financiară a partidului, care nu ar fi prezentat toate actele necesare.