Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a luat act de…

CEC a luat act de sesizarea reprezentantului Maiei Sandu cu referire la transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare din Moscova, Istanbul, Minsk și Baku. Decizia Comisiei

SCoadă la secția de votare din Moscova, 3 noiembrie 2024. Captură foto: Ria Novosti

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (CEC) a luat act de sesizarea reprezentaltului candidatei la funcția de președinte, Maia Sandu, referitoare la incidentele legate de influențarea votului ptin transportarea organizată a alegătorilor, coruperea alegătorilor și agitație electorală.

În solicitarea sa, reprezentantul Maiei Sandu, Eduard Digore, cerea Comisiei Electorale Centrale constatarea încălcării dispozițiilor Codului Electoral privind transportarea organizată a alegătorilor la cel de-al doilea tur de scrutin spre secțiile de votare din Moscova, Istanbul, Minsk și Baku, și privind agitația electorală interzisă în ziua alegerilor, verificarea surselor de finanțare a transportării organizate a legăturilor și oferirea de bani, bunuri, prestarea serviciilor sau acordarea altor foloas, în scopul determinării alegătorului să își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor prezidențiale, dar și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de comiterea faptelor ilicite.

Analizând în raport abaterile sesizate în raport cu rezultattele votării, Comisia a conchis, în ședința de vineri, 8 noiembrie, că numărul de voturi afectat de viciul transportării organizate a legătorilor nu este în măsură să modifice rezultatul final al alegerilor.

În această situație Comisia observă că o eventuală excludere a numărului de voturi prin anularea în întregime a rezultatelor votării în anumite secții de votare nu este nici potrivită pentru atingerea scopului legal, nici subsecvent rezonabilă, ci dimpotrivă ar putea descuraja persoanele care au votat cu bună credință fără o influență necorespunzătoare pe intermediul transportării organizate”, a constatat Comisia.

CEC va transmite hotărârea și materialele procedurii administrative Procuraturii Generale și Inspectoratului General al Poliției, în vederea calificării corespunzătoare a celor constatate.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării și poate fi contestată în decurs de trei zile la Curtea de Apel Chișinău.

Poliția a semnalat activități de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. „Există indicii rezonabile de transportare organizată a alegătorilor atât peste hotare, cât și pe teritoriul național. Autoritățile naționale investighează și fixează probe în legătură cu activități de transport aerian din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia”, potrivit unui comunicat al poliției, emis pe 3 noiembrie, când a avut loc turul II al prezidențialelor.