Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a înregistrat ultimii candidați…

CEC a înregistrat ultimii candidați desemnați la alegerile prezidențiale: Furtună, Morari și Ulianovschi

Colaj ZdG

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat înregistrarea ultimilor trei candidați desemnați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Este vorba despre Victoria Furtună, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi, desemnați de către adunări ale cetățenilor.

Astfel, în buletinul de vot la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 se vor regăsi 11 candidați.

CEC a înregistrat simbolurile electorale ale candidaților pentru imprimarea în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, reprezentanții candidaților în Comisia Electorală Centrală și a confirmat persoanele responsabile de finanțe (trezorier).

Conform CEC, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate a documentat mai multe cazuri în care persoane neautorizate ar fi adunat semnături în susținerea Victoriei Furtună. Aceasta a declarat că nu i-au fost prezentate dovezi pentru cele invocate de oamenii legii.

Natalia Morari a fost înregistrată în calitate de candidată după ce a prezentat circa 18 950 de semnături, dintre care 15 210 au fost validate de CEC. În calitate de reprezentantă la CEC a Nataliei Morari a fost confirmată judecătoarea în demisie de la Curtea Supremă de Justiție Tamara Chișica-Doneva.

  • ZdG a relatat anterior că Tamara Chișica-Doneva, avocatul Iurie Alexa și Jurnalista Mihaela Dicusar, care a plecat de la TV8, acuzând intimidări din partea lui Veaceslav Platon, se regăsesc în lista de donatori ai Nataliei Morari, potrivit raportului privind finanțarea activității grupului de inițiativă depus recent la CEC.

În privința înregistrării lui Tudor Ulianovschi, vicepreședintele CEC Pavel Postica a propus să nu fie înregistrat simbolul electoral pe care l-a propus Ulianovschi, fiind din perspectiva sa la fel ca cel utilizat până acum de către acesta în campania de agitație pre-electorală, ceea ce ar încălca legislația electorală. Propunea nu a fost susținută de restul membrilor CEC.

Furtună și Morari au fost înregistrate în calitate de concurente cu votul unanim al membrilor Comiei, dar Ulianovschi a primit doar 7 voturi „pentru”, președinta CEC Angelica Caraman și vicepreședintele Pavel Postica votând „împotrivă”.

Tot marți, CEC a admis, cu 5 voturi la 4, cererea de înregistrare a Partidului Politic „Voința Poporului” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Acesta este ultimul participat înregistrat pentru referendum.