UPDATE CEC a decis: 139 de secții de vot vor fi deschise în străinătate și 42 de secții de votare, în stânga Nistrului
139 de secții de vot vor fi deschise în străinătate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Anterior se propunea deschiderea a 202 secții de vot. Decizia a fost luată, sâmbătă, 26 septembrie, la ședința Comisiei Electorale Centrale (CEC).
UPDATE: Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a aprobat constituirea a 42 de secții de votare.
Astfel, în total, R. Moldova planifică să deschidă secții de vot în 36 de țări:
Italia – 30 de secții în 24 de orașe
Rusia – 17 secții
România – 12 secții
SUA – 12 secții
Franța – 8 secții
Marea Britanie – 7 secții
Germania – 6 secții
Portugalia – 3 secții
Canada, Irlanda și Spania – câte 4 secții
Israel, Turcia și Ucraina – câte 2 secții
Câte o secție va fi deschisă în alte 21 de țări, printre care Bulgaria, Grecia, Olanda, Ungaria, Belgia, China.
Proiectul a fost votat de 8 membri ai CEC, iar unul s-a abținut.
Anterior, Comisia Electorală Centrală a propus deschiderea a 202 de secții peste hotare, cu o majorare semnificativă a numărului de secții în Rusia. Apoi s-au cerut deja 145 de secții. Ulterior, CEC a primit un răspuns de la MAEIE, astfel s-a ajuns la 139 de secții.
Dorin Cimil a menționat că, conform datelor oferite de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, câteva state nu au permis deschiderea unor secții de vot suplimentare și au motivat acest lucru prin situația pandemică existentă. Statul Israel, spre exemplu, nu a permis deschiderea unei secții de vot în orașul Haifa.
Acum 4 ani, pentru alegerile președintelui R. Moldova din 30 octombrie 2016 au fost deschise 100 de secții de votare peste hotare.
Iar în cadrul la alegerile parlamenatre din data de 24 februarie 2019 au fost deschise 125 de secții de votare, cu 25% mai multe față de alegerile prezidențiale din 2016.
Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Deocamdată, au fost înregistrați trei candidați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA) și Tudor Deliu (PLDM). Cererea de înregistrare a lui Andrian Candu (Pro Moldova) a fost respinsă. Alți trei candidați – Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul „Șor”) și Maia Sandu (PAS) – au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate.
Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.