Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a admis parțial contestația…

CEC a admis parțial contestația PSRM, prin care acesta a cerut majorarea numărului de secții de vot deschise în Rusia

Foto: Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă/ Facebook

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au admis parțial, în cadrul ședinței de duminică, 29 septembrie, contestația depusă de Partidul Politic Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cu privire la deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă, prin care solicitau majorarea numărului de secții, potrivit unui comunicat CEC.

Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în termen de 2 zile va întreprinde acțiunile necesare în vederea constituirii birourilor electorale în corespundere cu hotărârea CEC nr. 2866/2024.

Consiliul electoral al circumscripției electorale nr. 38 va întreprinde acțiunile necesare privind constituirea BESV în decurs de 3 zile ținând cont de propunerile MAE.

Anterior, vicepreședintele CEC a explicat într-o discuție cu ZdG că inițial Ministerul Afacerilor de Externe a recomandat deschiderea a 2 secții de votare pe teritoriul Rusiei, din motive de securitate.

Totuși, când membrii CEC au analizat acest aviz al MAE cu toți membrii, aceștia au decis că s-ar putea accepta deschiderea unor secții suplimentare celor două, care ar fi amplasate la o distanță mai mare de linia frontului.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a anunțat pe 18 septembrie că s-a adresat Curții de Apel Chișinău cu solicitarea de a revizui numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova din 20 octombrie 2024.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru ZdG că numărul aproximativ al cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă este de 200 de mii.