Ce urmează să se întâmple la Luxemburg? Explicațiile negociatoarei-șefe a R. Moldova în procesul de aderare la UE
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care se află la Luxemburg, a venit cu mai multe detalii despre prima conferință R. Moldova – Uniunea Europeană la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.
„Putem fi mândri cu toții că doar în doi ani – o perioadă foarte scurtă – am reușit să avansăm atât de mult în parcursul nostru european, de la statutul de țară-candidată la deschiderea oficială a negocierilor”, accentuează negociatoarea-șefă a R. Moldova în procesul de aderare la UE.
„(…) La această primă reuniune vor avea loc câteva aspecte importante. În primul rând, statele membre ale Uniunii Europene ne va prezenta cadrul de negocieri care va sta la baza procesului de negocieri pe parcursul următorilor ani. În acest cadru de negocieri sunt inserate principiile de bază, substanța de negocieri și procedurile care urmează să le adoptăm în proces (…). Ministra de externe a Belgiei, Hadja Lahbib, va prezenta acest cadru de negociere împreună cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.
Ulterior, domnul prim-ministru Dorin Recean va avea posibilitatea să prezinte poziția noastră de țară pentru negocierile care urmează, prin care noi acceptăm acest cadru de negocieri oferit de către statele membre. Apoi va urma perioada unde statele membre au posibilitatea să-și expună anumite poziții sau declarații vis-a-vis de procesul de negociere cu R. Moldova. La final va exista un segment de încheiere în cadrul căruia vor susține discursuri ministra Lahbib, comisarul Várhelyi și domnul prim-ministru Dorin Recean. După încheierea acestei reuniuni va urma o conferință de presă. În aceeași zi va urma și Conferința Interguvernamentală Ucraina-Uniunea Europeană și ne bucură foarte mult că începem împreună procesul de negocieri de aderare (…).
Suntem cu adevărat în fața unui moment istoric pentru țara noastră. Această conferință interguvernamentală reprezintă materializarea deciziei care a fost luată de Consiliul European în decembrie 2023. Putem fi mândri cu toții că doar în doi ani – o perioadă foarte scurtă – am reușit să avansăm atât de mult în parcursul nostru european, de la statutul de țară-candidată la deschiderea oficială a negocierilor (…)”, a declarat Cristina Gherasimov.
Astăzi, 25 iunie 2024, la Luxemburg are loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.
În acest sens, prim-ministrul Dorin Recean întreprinde o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg, conducând delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană. Șeful Executivului de la Chișinău va discuta cu mai mulți oficiali luxemburghezi agenda bilaterală și europeană a țării. Premierul Dorin Recean va avea întrevederi cu prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden, cu Marele Duce Henri de Luxemburg, dar și cu ministrul Afacerilor Externe și Europene, al Cooperării și Comerțului Exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel.
R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul său privind cererea. Pe baza recomandărilor Comisiei, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și i-a acordat acesteia statutul de țară candidată la 23 iunie 2022. La 8 noiembrie 2023, în cadrul Pachetului de Extindere, Comisia a publicat raportul său privind R. Moldova, recomandând deschiderea negocierilor de aderare.
În raportul său pentru 2023, Comisia Europeană a declarat că țara noastră a înregistrat progrese importante în ceea ce privește cele nouă etape identificate de Comisie în avizul său din 2022.
„Comisia consideră că Moldova îndeplinește în mod satisfăcător criteriile legate de stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectul și protecția minorităților”, a declarat CE.
Săptămâna trecută, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole de negociere, grupate în 6 grupuri tematice. Negocierile pentru fiecare grup se deschid ca un întreg – după ce țara îndeplinește criteriile de referință pentru deschidere. Fiecare capitol va fi abordat individual în ceea ce privește închiderea sa provizorie.