Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Ce trebuie să știi despre…

Ce trebuie să știi despre depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice – cetățeni

Imagine simbol

Contribuabilii persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pot depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) aferentă anului 2020 până la 30 aprilie, curent.

Toți contribuabilii au dreptul de a depune Declarația. Cine este obligat să o facă

Dreptul de a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabilii, însă obligația de a depune Declarația survine la persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care:

  • au obligații privind achitarea impozitului pe venit;
  • au utilizat scutirea personală stabilită de art.33 alin.(1) din Codul fiscal şi au obţinut venituri impozabile anuale mai mari de 360 000 de lei pe parcursul perioadei fiscale de declarare, cu excepţia veniturilor prevăzute la art.901;
  • persoanele fizice nerezidente care obţin venituri de la alte persoane rezidente;
  • direcționează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget;
  • solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.
  • au obţinut venituri de la vînzarea proprietății (casă, apartament, automobil etc.) din care nu a fost reținut pe deplin impozitul pe venit la sursa de plată și au obligații privind achitarea impozitului pe venit;
  • îşi schimbă domiciliul permanent din R. Moldova în altă țară.

Cum se completează declarația cu privire la impozitul pe venit?

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a adoptat un Regulament care te ajută să completezi formularul CET 18.

  1. Formularul poate fi completat atât pe suport de hârtie, cât şi în mod electronic. Formularul pe suport de hârtie se completează cu cerneală sau cu pixul, înscriind cu majuscule, citeț şi corect, datele prevăzute de formular.
  2. Formularul poate fi completat prin serviciul „Declarație rapidă” accesând pagina web: https://servicii.fisc.md/individuals.aspx și consultând ghidul utilizatorului.
  3. Declarația electronică se completează accesând serviciul „Declarație electronică” de pe pagina web a SFS și consultând ghidul utilizatorului (în acest caz este nevoie de a avea semnătură electronică). Semnătura electronică mobilă poate fi obținută gratuit la operatorii de telefonie mobilă.

Formularul CET18 la fel conține o secțiune facultativă numită „Desemnarea procentuală”, în care la codul M1 se indică codul fiscal al unei organizații beneficiare în folosul căreia se face desemnarea.

Codurile fiscale (IDNO) ale organizațiilor beneficiare sunt indicate în Lista beneficiarilor publicată anual de Agenția Servicii Publice (ASP). Desemnarea poate fi făcută doar în folosul unui singur beneficiar. Indicarea mai multor beneficiari va duce la anularea desemnării de către SFS.

Metode de depunere

Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă de către contribuabili prin următoarele metode:

  • în format electronic, prin intermediul serviciului ,,Declarație electronică” utilizînd modulul „Declaraţia precompletată”. Serviciul permite previzualizarea, modificarea și transmiterea Declarației cu privire la impozitul pe venit, accesând Cabinetul personal al contribuabilului de pe portalul www.sfs.md. Pentru a depune on-line Declarația pe venit, este necesar ca persoana fizică să dispună de semnătură mobilă sau electronică.
  • pe suport de hârtie la direcțiile deservire fiscală, solicitând versiunea Declarației precompletate în baza actului de identitate sau prin depunerea Declarației rapide. Persoanele fizice pot depune Declarația la oricare subdiviziune a SFS, indiferent de locul de domiciliu sau reședința acestora.
  • expediată prin intermediul oficiului poștal, printr-o scrisoare recomandată. Declarația menționată (Formularul CET18) poate fi descărcată aici.

Metode de achitare a impozitului pe venit

Impozitul pe venit poate fi achitat on-line prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay sau serviciul Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni de pe portalul www.sfs.md.

Alege cui vrei să direcționezi 2% din impozitul pe venit

Persoanele fizice rezidente care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare sunt în drept de a desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale. Lista beneficiarilor desemnării procentuale o găsești aici.

SFS validează desemnarea procentuală în următoarele cazuri:

  • declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală a fost depusă în termenul stabilit de legislaţia fiscală;
  • nu are datorii la impozitul pe venit pentru perioadele anterioare perioadei fiscale în care a fost efectuată desemnarea procentuală;
  • a achitat impozitul pe venitul declarat din care s-a efectuat desemnarea procentuală;
  • a fost indicat doar un beneficiar în declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală;
  • beneficiarul desemnării procentuale este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către ASP.

Vezi aici: Aspecte privind determinarea obligațiilor fiscale aferente anului 2020 pentru persoanele fizice cetățeni.