Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie 2025, dacă livrările de gaze naturale nu vor continua în regiunea transnistreană? Răspunsul ministrului Victor Parlicov
De la 1 ianuarie 2025, locuitorii din stânga Nistrului s-ar putea confrunta cu o criză energetică în cazul în care în regiunea transnistreană nu va ajunge cantitatea de gaze naturale necesară acesteia, iar autoritățile de la Chișinău nu vor găsi o soluție în acest sens. De asemenea, există riscul ca prețurile la energia electrică să fie majorate, în condițiile în care malul drept cumpără energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a venit miercuri, 27 noiembrie, cu mai multe pronosticuri în cazul în care livrările de gaze naturale nu vor continua pentru regiunea transnistreană.
„Asta înseamnă că în regiunea transnistreană va fi o problemă cu bugetul. Asta înseamnă că noi va trebui să achiziționăm energie electrică din altă parte și să majorăm prețurile la energia electrică. Nu vă pot spune acum cu cât, toate cifrele sunt estimative (…). În cazul în care nu vor fi livrate gaze naturale în stânga Nistrului, noi vom avea o creștere a prețurilor pe intern la energia electrică, va există o problemă la nivel de regiunea transnistreană, pentru că în funcție de volumele care vor fi alocate le vor ajunge pe partea socială sau poate nu le vor ajunge (…). În funcție de aceste volume, ei vor trebui să caute soluții cum să plătească. Noi putem aduce gaze pentru regiunea transnistreană, există posibilitate tehnică și comercială, dar aceste costuri vor trebui achitate. Atât cât poate, trebuie să achite partea transnistreană și în continuare noi trebuie să vorbim cu partenerii internaționali și să vedem dacă cineva poate oferi acest sprijin (…). În calculul anual noi vorbim despre vreo 400 milioane de dolari sau euro”, a declarat Victor Parlicov.
Oficialul moldovean menționează că regiunea transnistreană are nevoie de 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.
Întrebat de jurnaliști ce rezerve de gaze naturale are în prezent R. Moldova, Victor Parlicov a spus că sunt volume de gaze inclusiv pentru luna ianuarie.
„Avem acoperită inclusiv și luna ianuarie, doar că stocurile de gaze le ținem nu pentru a acoperi integral o anumită lună, dar pentru a acoperi diferențele de temperatură (consumul în anumite zile este mai mic sau mai mare în funcție de temperatură și atunci ținem volumele din depozite, pentru a manevra cu consumul atunci când este variația de temperatură. Se procură în continuare volume pentru ianuarie și februarie. Moldovagaz face acest lucru pe bursă”, a adăugat ministrul.
La câteva zile după vizita sa la Sankt-Petersburg, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a susținut miercuri, 27 noiembrie, o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele discuțiilor de la întâlnirea cu președintele concernului rus Gazprom, Alexei Miller. Oficialul moldovean susține că în cazul în care autoritățile de la Kiev nu vor permite tranzitul prin Ucraina, după 1 ianuarie 2025, Gazprom ar putea livra gaze naturale malului stâng al Nistrului printr-o rută alternativă.
Ministrul Parlicov spune însă că reprezentanții concernului rus le-au pus o condiție autorităților de la Chișinău. Potrivit lui, Gazprom leagă livrarea gazelor naturale printr-o rută alternativă de pretinsa datorie de peste 700 de milioane de dolari a R. Moldova.
Parlicov: „Nu avem certitudinea că vor fi gaze naturale pentru malul stâng”
Totodată, ministrul Victor Parlicov avertizează că scenariul privind o criză energetică pe malul stâng al Nistrului este „foarte realist”.
„În prezent, noi nu avem certitudinea că vor fi gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului, iar dacă vor fi – cât și în ce condiții. Este foarte bine să știm despre acest lucru cât mai devreme. Lucrăm cu partenerii internaționali, pentru că aici, cu certitudine, nu vom putea să descurcăm fără sprijinul lor (…)”, a spus oficialul.
În timpul discuțiilor de la Sankt-Petersburg nu s-a pus problema livrărilor gazelor naturale pentru malul drept al Nistrului, afirmă Parlicov.
De asemenea, ministrul Energiei susține că s-a ajuns la un consens cu partea rusă în ceea ce privește desemnarea lui Dorin Junghietu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, a lui Vadim Ceban în funcția de vicepreședinte și a lui Eduard Calancea și Radu Mandraburca în funcțiile de membru al Consiliului de Administrație al companiei.