Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce se întâmplă cu informațiile…

Ce se întâmplă cu informațiile acumulate în procesul de evaluare a comisiei de vetting?

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting/ Facebook

În contextul intrării în vigoare a unor modificări legislative recente care se referă la evaluarea externă și distrugerea informațiilor despre candidați, Comisia de evaluare a judecătorilor a venit cu niște clarificări într-un comunicat de presă, în legătură cu gestionarea datelor acumulate în procesul de evaluare.

Potrivit legii, toți subiecții au dreptul să ceară acces la toate materialele acumulate de Comisie pe parcursul evaluării, printr-o solicitare electronică adresată Comisiei. Prin urmare, orice subiect care solicită primește de la Comisie, în format electronic, toate materialele obținute în procesul evaluării.

Dosarele de evaluare conțin toate informațiile acumulate de Comisie în timpul evaluării, inclusiv petițiile primite de la cetățeni. Toate materialele din dosare sunt păstrate de Comisie în format electronic, iar documentele pe hârtie sunt scanate și digitalizate, fiind incluse în dosarul fiecărui subiect, potrivit comunicatului.

În cazul subiecților Legii 65/2023 și Legii 252/2023, Comisia trimite rapoartele de evaluare și toate materialele acumulate către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Modificările legislative aprobate recent stabilesc că distrugerea informațiilor se efectuează după transmiterea acestora către CSM. Totuși, materialele nu pot fi distruse imediat ce sunt trimise CSM-ului, deoarece unele cauze se pot întoarce la reevaluare. Potrivit Legii 26/2022, deciziile Comisiei se contestă direct la Curtea Supremă de Justiție.

În cazul subiecților care contestă în instanța de judecată decizia sau, după caz, raportul de evaluare al Comisiei, toate materialele trebuie să fie trimise instanței. Ulterior, aceste informații devin parte a dosarului din instanță și sunt păstrate în conformitate cu regulile specifice de arhivare ale sistemului judecătoresc.

O modificare la toate cele trei legi care reglementează procesele de vetting și pre-vetting, care într-o redacție anterioară a trezit critici în societate, a intrat în vigoare joi, 26 septembrie, după ce legea din care făcea parte a fost votată de Parlament la 13 septembrie, în lectura a treia.

Totuși, reprezentanți ai Parlamentului și Ministerului Justiției subliniază că prevederea, potrivit căreia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să distrugă informațiile despre candidații supuși evaluării externe, nu a fost votată atunci în lectura a doua și nu se regăsește în redacția legii. Modificarea admisă atunci în lectura a doua ar fi „o garanție candidaților”.