Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. „R. Moldova se află la o răscruce de drumuri”
Cetățenii R. Moldova își aleg astăzi, 1 noiembrie, președintele pentru următorii patru ani. Se pare că acest eveniment nu avea cum să treacă neobservat și în presa internațională. România, Franța, Marea Britanie notează în acest sens că scrutinul din 1 noiembrie reprezintă un câmp de luptă între Rusia și Occident.
„R. Moldova se află la o răscruce de drumuri, având de ales între un candidat care să bătătorească și mai bine drumul spre Moscova sau unul care să deschidă mai larg calea care să lege mai bine țara de Bruxelles”, notează Digi 24. Aceeași sursă mai scrie că Maia Sandu este candidatul dreptei cel mai bine cotat în ultimele sondaje, în timp ce toate acțiunile lui Igor Dodon se desfășoară sub controlul strict al Moscovei.
Agenția de presă Reuters notează că alegerile prezidențiale în care Occidentul și Rusia luptă pentru influență, au loc în urma pandemiei coronavirusului care a împins una dintre cele mai sărace țări din Europa într-o recesiune economică accentuată. De asemenea, agenția menționează că, dacă Maia Sandu va câștiga alegerile, aceasta va asigura mai mult sprijin financiar de la Bruxelles, în timp ce Igor Dodon se va orienta în continuare spre relațiile politice cu Rusia:
„Dodon a preluat puterea în 2016, după ce forțele politice pro-occidentale s-au împotmolit în scandaluri. El a condus sondaje de opinie împotriva altor șapte candidați care participă la votul de duminică, dar s-ar putea să nu câștige definitiv. Maia Sandu, fosta economistă a Băncii Mondiale, educată la Harvard, cunoscută pentru poziția sa dură față de corupție, a condus anul trecut un guvern de coaliție de scurtă durată, care a fost doborât de un vot de încredere în câteva luni”.
La rândul său, Euronews scrie că R. Moldova este o țară divizată care se confruntă cu o campanie electorală amară, pe fondul știrilor false, al acuzațiilor de corupție și al amestecului rus în procesul politic, dar și că bătălia din 1 noiembrie nu se dă doar între candidații Igor Dodon și Maia Sandu, ci între două viziuni foarte diferite pentru R. Moldova.
France 24 notează, citând AFP, că moldovenii merg la vot duminică pentru a alege un președinte sub supravegherea Moscovei, care dorește ca țara polarizată să rămână pe orbită pe fondul crizelor politice și de securitate de la frontierele Rusiei:
„Președintele pro-Moscova al Republicii Moldova, Igor Dodon, care caută un nou mandat de patru ani, a declarat că țara sa instabilă din punct de vedere politic s-a săturat de răsturnări și a îndemnat să voteze pentru „pace, stabilitate și dezvoltare”. Principalul rival al lui Dodon a promis că „va avansa țara pe calea integrării cu UE” și va crea mai multe locuri de muncă pentru a opri un exod în masă al forței de muncă. Mulți alegători au spus că s-au săturat de certurile politicienilor și că vor doar o viață mai bună”.
Aceeași sursă a menționat că experții prezic un al doilea tur de scrutin pe 15 noiembrie, deoarece nici Igor Dodon și nici Maia Sandu nu ar obține o majoritate absolută duminică.
Astăzi, 1 noiembrie, în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale.
În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin ⅓ din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.
Pentru scrutinul din 1 noiembrie au fost organizate 2 143 secții de votare. 139 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii din R. Moldova aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (regiunea transnistreană), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni.