Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce reprezintă „ordonanța austerității” adoptată…

Ce reprezintă „ordonanța austerității” adoptată de Guvernul României și de ce oamenii au ieșit la proteste?

Sursa: Inquam Photos, Octav Gane

Astăzi, 30 decembrie, Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a adoptat o ordonanță de urgență a austerității (supranumită și „ordonanța-trenuleț, n. red.), publicată de Ministerul Finanțelor, care prevede înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor, dar și creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. În același timp, pragul la microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 de euro anul viitor și 100.000 de euro în 2026, potrivit G4Media.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a protestat, lângă sediul Guvernului României împotriva „diminuărilor” salariale şi a neindexării pensiilor în 2025. La fel, zeci de studenți s-au adunat pentru a protesta împotriva noilor prevederi, care limitează aplicarea reducerii de 90% pentru transportul în comun (autobuz, metrou, tren).

Cum își motivează decizia Ciolacu?

Marcel Ciolacu a declarat la ședința Guvernului că măsurile sunt necesare din cauză că situația economică s-a deteriorat rapid în UE începând cu luna octombrie, iar acest lucru „nu avea cum să ocolească România”. Marcel Ciolacu a mai susținut că toate măririle de pensii și salarii și alte măsuri sociale, precum și împrumuturile pe care le-a făcut Guvernul condus de el în anul electoral au fost necesare și că nu le regretă.

Ciolacu a adăugat însă că anul care vine este dificil din punct de vedere economic și ar fi „iresponsabil” să nu adopte măsuri imediate. Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor, a susținut Ciolacu.

USR: n-au înțeles nimic din votul recent al românilor

Astăzi, partidul Uniunea Salvați România (USR) a acuzat că ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Ciolacu 2 vrea să ia bani „de-a valma, de la antreprenori, salariaţi, pensionari şi copii, pentru a hrăni în continuare privilegiile şi sinecurile și va afecta grav veniturile a milioane de români şi, mai mult, reprezintă un atentat la stabilitatea economică a României”, scrie News.ro.

Cristian Ghinea, senator USR/ Sursa: News.ro

Cristian Ghinea, senator USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că coaliția PSD-PNL „nu a înţeles nimic din votul recent al românilor şi continuă în acelaşi stil mincinos şi amatoristic în care a guvernat până acum. I-au minţit pe pensionari, pe profesori, pe antreprenori, pe toţi, că veneau alegerile şi voiau voturi”, a precizat Ghinea.

„Trenulețul ne-a luat speranța”

„Ne exprimăm dezacordul faţă de măsurile fiscal-bugetare dezastruoase pe care actuala coaliţie politică le preconizează pentru anul următor. Precizăm că proteste similare vor avea loc şi în faţa prefecturilor din ţară, mai ales în judeţele îndepărtate, de unde eventualul transport către Bucureşti nu se poate organiza în timp util”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de către Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Protestul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual/ Sursa: Agerpres

Potrivit acestora, prin „ordonanţa trenuleţ”, s-au adoptat un set de măsuri care sunt în dezacord cu promisiunile premierului după învestirea actualului Cabinet de miniștri.

La rândul lor, studenții au au afișat pancarte cu mesaje precum „Trenulețul ne-a luat speranța” și „Educația se sufocă sub roțile ordonanței”, cerând Guvernului să renunțe la măsurile care afectează drepturile de transport ale studenților. Organizatorii protestului au declarat că limitarea reducerilor va afecta mobilitatea tinerilor și accesul acestora la educație.

Protestul studenților din România/ Sursa: Uniunea Studenților din România

Care sunt principalele măsuri de stopare a cheltuielilor bugetare

  • Pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
  • Înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024.
  • Înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință.
  • Scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024.
  • Înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024.
  • Alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024.
  • Indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024.
  • Orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite.
  • Concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
  • bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri.
  • Sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
  • Voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei.
  • Nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor.
  • Sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții.
  • Eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori judecătorești va fi considerată abatere disciplinară.
  • Limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor.
  • Subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024.
  • Studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea.
  • Primării nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema.
  • În guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025.