Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce prevede regulamentul CEC cu…

Ce prevede regulamentul CEC cu privire la organizarea dezbaterilor electorale de către concurenții electorali? Răspunsul președintei Consiliului Audiovizualului

Colaj ZdG

Regulamentul Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media spune că dezbaterile electorale sunt organizate în conformitate cu conceptul și structura indicate în declarațiile politicii editoriale a postului TV care s-au angajat să organizeze dezbateri electorale. Potrivit Lilianei Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului, legislația electorală reglementează dezbaterile organizate de către furnizori, nu și de către concurenți electorali.

Conform Regulamentului CEC privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, furnizorii de servicii media trebuie să facă invitație nominală și publică la dezbatere concurentului electoral cu cel puțin două zile înainte de dezbaterea programată.

Dacă se va dori organizarea dezbaterilor de două sau mai multe servicii media TV, acestea o pot face în condițiile punctului 46 al Regulamentului, prin modificarea declarațiilor.

„46. În perioada electorală programele cu caracter electoral prevăzute la art. 90 alin. (2) lit. a) (programele de știri și actualități) și b) (emisiunile de informare electorală) din Codul electoral nu pot fi difuzate în cadrul a două sau mai multor servicii media audiovizuale, iar cele de la lit. d) (dezbateri electorale) pot fi difuzate în cadrul a două sau mai multor servicii media audiovizuale, dacă acest fapt este indicat în declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor și sunt organizate în comun de două sau mai multe servicii media audiovizuale”, se arată în Regulamentul CEC privind reflectarea alegerilor de către instituțiile jurnalistice.

În cazul în care posturile TV nu vor reuși să își organizeze propriile dezbateri, ținând cont interesul public, posturile ar putea decide difuzarea unui asemenea program cu respectarea principiilor echitații, echilibrului și a imparțialității, dar și cu condiția notificării Consiliului Audiovizualului în termen de 3 zile de la difuzare.

Dezbaterea Stoianoglo VS Sandu

Dezbaterea dintre candidații pentru funcția de șef al statului, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, care au ieșit în al doilea tur de scrutin, ar urma să aibă loc la Palatul Republicii, aceasta fiind moderată de controversatul ex-jurnalist Gheorghe Gonța. Atât locul desfășurării dezbaterii, cât și persoana care o va modera au fost propuse de echipa lui Alexandr Stoianoglo, care a insistat pe organizarea dezbaterii pe „teren neutru”.

Maia Sandu și echipa ei au acceptat toate condițiile, considerând „că cetățenii merită o dezbatere cât mai curând și ea este mai importantă decât condițiile în care ea se organizează”, potrivit unei postări a lui Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei în exercițiu, Maia Sandu.

Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, președinta în exercițiu Maia Sandu spune că deși contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a refuzat propunerea de a petrece dezbaterile la televiziunea națională, aceasta va accepta orice moderator „cu care se simt ei confortabil”, acesta fiind „un compromis”.

Într-o declarație publică emisă pe 22 ocotmbrie, Consiliul de presă a solicitat ambilor candidați la funcția de președinte „să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională”.

În aceeași zi, două televiziuni, TV8 și Jurnal TV, au emis declarații prin care au atenționat că nu vor difuza dezbaterea electorală dintre cei doi candidați la funcția de președinte dacă aceasta va fi moderată de controversatul jurnalist Gheorghe Gonța.

Pe 23 octombrie, candidatul la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a întocmit o listă de reguli de organizare și desfășurare a dezbaterilor cu contracandidata sa, Maia Sandu.

În lista de reguli, printre altele, este un punct care se referă la oferirea răspunsurilor de către cei doi candidați în 2 limbi, română și rusă, cu o proporție de 50 la 50, pentru a „asigura accesul și înțelegerea mesajului electoral de către toate comunitățile etnice”.

Același regulament propus stipulează că ambii candidați vor veni însoțiți de 3 membri ai echipei electorale, care vor sta în culise pe perioada dezbaterilor.