Ce este HMPV, virusul respirator care trezește îngrijorări în China. În R. Moldova nu a fost confirmat niciun caz de infecție, în acest sezon
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat despre intensificarea circulației infecțiilor respiratorii la nivel global, inclusiv provocate de metapneumovirusul uman (HMPV), raportat în unele regiuni din Asia.
Creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii comune în China și în alte părți ale emisferei nordice se încadrează în intervalul așteptat pentru iarnă, fără a fi raportate focare neobișnuite, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform Reuters.
Situația epidemiologică în R. Moldova
În sezonul 2023/2024, din totalul probelor investigate de către ANSP, 8 au fost confirmate cu prezența virusului metapneumovirus. De la începutul sezonului 2024/2025 (perioada 30 septembrie 2024 – 05 ianuarie 2025), nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu HMPV în probele analizate de laboratoarele ANSP.
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (RSV). Descoperit în 2001, HMPV poate cauza infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele, însă cele mai afectate sunt:
- Copiii mici;
- Adulții în vârstă;
- Persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Simptomele infecției cu HMPV
Virusul provoacă simptome similare gripei sau altor infecții respiratorii acute, precum:
- Febră moderată;
- Tuse;
- Congestie nazală;
- Dificultăți de respirație (în cazurile severe).
Deși în majoritatea cazurilor infecția este ușoară, poate evolua spre complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales la grupurile vulnerabile.
HMPV se transmite prin:
- Contact direct cu secrețiile respiratorii (tuse, strănut);
- Contact cu suprafețe contaminate;
- Interacțiuni apropiate cu persoane infectate.
Pentru a preveni infecțiile respiratorii, inclusiv cu HMPV, ANSP recomandă:
- Igiena mâinilor: spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
- Eticheta tusei și strănutului: acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cotul atunci când tușiți sau strănutați.
- Evitarea contactului cu persoane bolnave: mențineți distanța față de persoanele care prezintă simptome respiratorii.
- Aerisiți și igienizați spațiile: aerisiți camerele frecvent și dezinfectați suprafețele utilizate intens.
- Evitați automedicația: consultați medicul de familie la apariția primelor simptome.
- Evitați aglomerațiile, mai ales în sezonul rece, dacă sunteți în grupuri cu risc ridicat.
ANSP îndeamnă cetățenii să rămână vigilenți, să respecte măsurile de prevenire și să contacteze medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii.
Creșterea numărului de boli respiratorii pe timp de iarnă în China și în alte țări nu este neobișnuită, afirmă OMS
Rapoartele privind creșterea bruscă a numărului de cazuri de metapneumovirus uman, o infecție respiratorie comună, în China, au ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, rapoartele privind spitalele copleșite amintind de începutul pandemiei COVID-19 în urmă cu puțin peste cinci ani.
Cu toate acestea, OMS a declarat într-o declarație, din 7 ianuarie, că a fost în contact cu oficialii chinezi din domeniul sănătății și că nu a primit niciun raport cu privire la modele neobișnuite de focare în această țară. De asemenea, autoritățile chineze au informat agenția de sănătate a ONU că sistemul de sănătate nu este copleșit și că nu au fost declanșate răspunsuri de urgență.
OMS a declarat că datele chineze până la 29 decembrie au arătat că detecțiile de HMPV, gripă sezonieră, rinovirus și virus sincițial respirator (RSV) au crescut în ultimele săptămâni, în special în părțile de nord ale Chinei. Gripa este în prezent cea mai frecvent raportată cauză a bolii, a precizat OMS.
O serie de alte țări, inclusiv India și Regatul Unit, au raportat, de asemenea, cazuri în creștere de HMPV în această iarnă, precum și alte infecții respiratorii, în conformitate cu tendințele sezoniere care, uneori, pot depăși limitele spitalelor.
Cazurile de HMPV au crescut constant în SUA începând din noiembrie 2024, cu 1,94% din testele săptămânale pozitive pentru HMPV la 28 decembrie 2024, potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Prin comparație, 18,71% din testele săptămânale au fost pozitive pentru gripă și 7,10% au fost pozitive pentru COVID în aceeași săptămână, arată datele, notează ABC News.
Într-o declarație de luni, 6 ianuarie, CDC a declarat că agenția „monitorizează rapoartele privind creșterea numărului de îmbolnăviri” în China, deoarece țara pare că se confruntă cu creșterea numărului de cazuri de HMPV. Rapoartele „nu sunt în prezent un motiv de îngrijorare în SUA”, adaugă agenția.