Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce destinații de vacanță aleg…

Ce destinații de vacanță aleg moldovenii în vara 2024? Încasările agențiilor de turism au ajuns până la 4,2 miliarde de lei anul trecut

Vacanțele devin tot mai scumpe. Prețurile ofertelor de la agențiile de turism din Republica Moldova au crescut cu peste 30 % comparativ cu anul 2023. Cei mai mulți moldoveni aleg să-și petreacă vacanța la mare. Care sunt cele mai solicitate destinații de către moldoveni în acest an?

Potrivit Biroului Național de Statistică, din ianuarie până în martie 2024 s-a înregistrat creșterea numărului de turiști și excursioniști care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism – cu 7,6% față de ianuarie – martie 2023 și a constituit 30,6 mii persoane. Majoritatea au călătorit în scopuri de odihnă, recreere și agrement. În acea perioadă, cetățenii moldoveni au preferat să călătorească în Egipt- 33,1%, România – 28,2%, Turcia – 11,2%, Bulgaria – 6,6%, Emiratele Arabe Unite – 4,0% și Italia – 3,0%.

Atunci când vine vorba de sezonul estival, moldovenii au și alte preferințe: „Ca în fiecare an, cele mai solicitate destinații sunt Turcia, Bulgaria și Grecia. Prețurile au crescut cu minim 30% față de anul trecut, 2023. Cu toate acestea, cererile turiștilor sunt constante, nici mai mult nici mai puțin față de ceilalți ani. All Inclusive (pachet turistic al cărui preţ include costul transportului, cazarea la hotel, mesele servite precum şi asigurările medicale) este în continuare cel mai solicitat pachet turistic.”, spune Alina Caus, directoarea unei agenții de turism.

Conform altei agenții de turism din Republica Moldova, cea mai solicitată destinație din acest an este Bulgaria. „Majoritatea moldovenilor optează pentru pachetele cu transport, cazare și masă incluse în preț. Comparativ cu anul trecut prețurile s-au majorat considerabil, din acest motiv cererea nu este la fel de mare. Cu toate acestea moldovenii își fac în continuare rezervări, cele mai căutate destinații fiind cele de pe litoral ”.

Statisticile Aeroportului Internațional Chișinău arată că cea mai mare creștere a fluxului de pasageri în iunie 2024 a fost înregistrată pe destinația Chișinău – Antalya cu 39.422 de pasageri. Astfel Turcia rămâne una dintre preferințele moldovenilor când vine vorba de vacanță.

Unele țări au introdus taxe turistice pe care vizitatorii trebuie să le plătească, pe lângă cheltuielile obișnuite, cum ar fi cazarea și mâncarea. Scopul acestei taxe este de a combate turismul excesiv. Uneori taxa este inclusă în biletele de avion sau în taxele pe care le plătiți la hotel.

În anul 2023 s-a înregistrat creșterea numărului de turiști și excursioniști care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism cu 11,7% față de anul 2022 și a constituit 362,4 mii persoane. Majoritatea, adică 99,4% au călătorit în scopuri de odihnă, recreere și agrement. Conform Biroului Național de Statistică (BNS), în 2023, 47% din moldovenii plecați în străinătate în calitate de turiști au ales Turcia. Pe locul doi în topul destinațiilor a fost Bulgaria – 18,9%, urmată de Egipt – 10,6% și România – 10,3%. Pe ultimul loc în alegerea moldovenilor este Grecia, cu doar 5,5%. Durata medie a sejurului turiștilor moldoveni peste hotare în anul 2023 a rămas la nivelul anului 2022 – 6,7 zile. În același an, încasările agențiilor de turism și turoperatorilor au ajuns până la 4,2 miliarde de lei.