Ce au căutat moldovenii pe Google cel mai des în 2023
În anul 2023, moldovenii au folosit cel mai des motorul de căutare Google pentru a verifica cum va fi vremea, subiectul „vreme” fiind cel mai accesat la mijlocul lunii noiembrie, când meteorologii anunțaseră că se așteaptă primii fulgi. Totodată, aplicația ChatGPT, chatbot-ul lansat de OpenAI, este prima în topul subiectelor, înregistrând o „creștere masivă” a frecvenței căutare, la fel ca cuvintele „video” și „AI Chatbot”.
Cele mai căutate subiecte
Conform datelor prezentate de Google Trends, al doilea cel mai căutat subiect de către utilizatorii din țară a fost „Moldova”, urmat de „Chișinău”, „.md” și „Traducere”.
Alte subiecte a căror căutare a luat amploare în 2023 sunt:
„Meteorologie” – care a înregistrat o creștere a frecvenței de căutare de 3 200%,
„Femeie” – + 1 550%, cel mai căutat în perioada 5-11 martie,
„2023” – + 1 500 %, un interes sporit fiind înregistrat în perioada primului tur al alegerilor locale generale, 5-11 noiembrie, fiind căutat împreună cu „Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova” și „Candidat”.
Interogări căutate
Printre sintagmele căutate pe Google în 2023, o „creștere masivă” este raportată pentru „Слово пацана”, un serial de televiziune polițist din 2023, lansat în Rusia. Producția a fost căutată cel mai mult în prima parte a lunii decembrie, de utilizatorii din regiunea găgăuză, raionul Tacalia și Bender.
Și în această categorie „chat gpt” a fost una dintre celei mai căutate sintagme, cu o creștere de peste 3 000%.
În comparație cu 2022, „кровавые цветы” un serial turcesc, a înregistrat o creștere a căutării de peste 3 000%, fiind cel mai căutat în perioada 16-22 aprilie, din raionul Telenești.
Și cele mai frecvente interogări căutate au fost în privința prognozelor meteo, pe locul trei plasându-se „скачать” (descarcă n.r.), iar pe locul patru un site pentru anunțuri.
În comparație cu alte state, Google Trends nu include R. Moldova în „Căutările anului 2023” care prezintă cele mai populare căutări în funcție de categorii cum ar fi „știri”, „oameni”, „decese”, „actori” sau „cărți”.