Ce arată rezultatele anchetei epidemiologice în cazul îmbolnăvirii mai multor elevi ai Liceului „Aristotel” din capitală
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță luni, 23 septembrie, despre rezultatele investigațiilor de laborator ale produselor alimentare în cazul mai multor elevi ai Liceului „Aristotel” din capitală care au fost spitalizați.
Astfel, conform unui comunicat al ANSA, în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare.
De asemenea, în urma unor proceduri de dezinfecție și igienă recomandate de către ANSA și obținerea unor rezultate conforme la calitatea dezinfecției, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea.
„(…) În limitele competențelor funcționale, inspectorii au prelevat probele diurne și probe de apă potabilă existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare.
Astfel, conform rezultatelor investigațiilor de laborator, obținute la data de 23.09.2024, în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare. În urma unor proceduri de dezinfecție și igienă recomandate de către ANSA și obținerea unor rezultate conforme la calitatea dezinfecției, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea.
Totodată, le reamintim operatorilor din domeniul alimentar că responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine în exclusivitate”, menționează ANSA.
În context, reprezentanții ANSA solicită agenților economici din domeniu:
- să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar;
- să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare;
- să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora;
- să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată;
- să respecte regimul termic de preparare a bucatelor;
- să evite utilizarea materiei prime cu termen de valabilitate expirat;
- să angajeze doar persoanele care au fost supuse unui examen medical și posedă cunoștințe suficiente în domeniul sănătății publice, al igienei produselor alimentare.
- să nu admită în blocul alimentar accesul persoanelor afectate de maladii infecțioase sau cele suspectate că ar suferi de astfel de maladii.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății (MS) a informat despre un caz de toxiinfecție alimentară în grup, la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al instituției de învățământ ar fi prezentat semne clinice de boală, iar majoritatea dintre ei au fost depistați activ.
Contactat de ZdG, directorul Liceului Republican „Aristotel”, Pavel Cerbușca, a declarat că ar fi vorba, de fapt, despre un virus cu care s-ar fi infectat elevii.
„Până acum se vorbea despre intoxicație, chiar și Ministerul Sănătății a publicat acest lucru, dar datele reale vor fi abia vineri, însă din datele prealabile este vorba despre un virus, Norovirus se numește, care se manifestă anume prin aceste simptome de vomă, febră, etc. Noi am internat copii din cămin ca să nu se transmită la ceilalți”, a declarat directorul.
Potrivit lui Pavel Cerbușca, 20 de copii au fost internați, unul dintre aceștia simțindu-se „mai rău”.
Vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Vasile Lazari, a declarat pentru ZdG că nu este clar care au fost cauzele incidentului de la „Aristotel”.
„Așteptăm analizele, nu știm dacă este virus sau bacterie. Încă nu avem rezultatele la investigațiile bactereologice”. Acesta a mai precizat că, în prezent, la spitalul „Toma Ciorbă” sunt internați 16 elevi și un adult – angajat al liceului.