Polițistul răpit la Camenca. Guvernul anunță crearea unui grup de lucru, iar SIS respinge acuzațiile Platformei DA
Cazul polițistului moldovean răpit de autoritățile de la Tiraspol a ajuns în atenția executivului. Premierul Ion Chicu anunță crearea unui grup intersectorial pentru „elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor produse, sub conducerea Procuraturii Generale”, iar astăzi a avut o ședință de lucru pe baza acestui caz.
Guvernul dă asigurări că a mobilizat toate resursele disponibile „pentru identificarea locului aflării persoanelor, pornirea unor investigații în conformitate cu legislația penală și de procedură penală, comunicarea cu membrii familiei și celor apropiați pentru a le oferi sprijin, informarea actorilor în formatul 5+2, partenerilor de dezvoltare și organizațiilor internaționale în materie de protecție a drepturilor omului”, se arată într-un comunicat.
Reprezentanții executivului spun că astăzi, „în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, delegația Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv informarea tuturor statelor-membre ale organizației despre acțiunile de degradare a drepturilor omului”.
Tot astăzi, Serviciul de Informații și Securitate a ieșit cu un comunicat. Reprezentanții SIS au reacționat „în contextul declarațiilor publice ale unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova” și spune că este „antrenat plenipotențiar cu utilizarea întregului instrumentar în vederea asigurării securității cetățenilor reținuți și acordării suportului pentru tragerea la răspunderea penală a persoanelor care se fac vinovate de ilegalitățile comise”.
„Percepem aceste acțiuni ostile comise în plină campanie electorală ca o posibilă tentativă de influențare a proceselor democratice din Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul SIS.
De dimineață, deputații Platformei DA au solicitat convocarea Biroului Permanent al Parlamentului de la Chișinău pentru stabilirea unei ședințe plenare a Legislativului. Totodată, parlamentarii anunță că au formulat două proiecte de lege – unul cu privire la înaintarea unei moțiuni simple pe politicile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar al doilea – cu privire la acordarea votului de neîncredere șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco.
Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de Poliției Florești, a fost sechestrat miecuri dimineață de către persoane necunoscute. Deși există bănuieli că polițistul ar fi fost răpit de către așa-zisele forțe de ordin din regiunea transnistreană, conducerea Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne susține că nu deține, deocamdată, o confirmare oficială în acest sens.
Ulterior însă, Procuratura Generală a confirmat incidentul, iar pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal în baza art. 164, aliniat 2 „răpirea unei persoane”și art.351, alin.2 „uzurparea de calități oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova.
Între timp, SIS a anunțat că au fost identificate persoanele care au participat la răpirea polițistului de la IP Florești, iar materialele acumulate vor fi transmise procuraturii.
Ministerul Afacerilor Interne anunță că s-a autosesizat și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului Poliției.