Principală  —  IMPORTANTE   —   Cât de puternică este influența…

Cât de puternică este influența Moscovei în R. Moldova în ceea ce privește propaganda și războiul hibrid? Răspunsul președintei Maia Sandu

Sursa: presedinte.md

Kremlinul își dorește ca R. Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interesele proprii, afirmă președinta Maia Sandu. Potrivit șefei statului, autoritățile ruse încearcă să submineze procesele democratice prin bani murdari pe care îi aduce în țara noastră ca să finanțeze acțiunile de destabilizare.

În cadrul conferinței de presă comune cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, Maia Sandu a fost întrebată de o jurnalistă din Italia cât de puternică este în R. Moldova influența Moscovei în ceea ce privește propaganda, fake news și războiul hibrid.

„Din păcate, Kremlinul nu respectă cetățenii moldoveni și nu respectă alegerea cetățenilor moldoveni. Kremlinul își dorește ca R. Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interesele proprii. Cetățenii R. Moldova își doresc să fie parte a lumii libere, își doresc să aibă șansa să-și consolideze democrația și acest lucru poate fi făcut în marea familie a Uniunii Europene. Cetățenii moldoveni au dreptul să-ți aleagă și să-și construiască prezentul și viitorul. Kremlinul încearcă să submineze eforturile noastre, procesele noastre de consolidare a instituțiilor și proceselor democratice prin bani murdari pe care îi aduce în R. Moldova ca să finanțeze acțiunile de destabilizare, ca să intervină în alegeri, ca să finanțeze forțe pro-Kremlin străine interesului R. Moldova.

R. Moldova se confruntă cu problema dezinformării și propagandei, dar cu atât mai mare este determinarea noastră să construim un stat puternic, să ne asigurăm că spațiul nostru informațional nu este atacat de către Kremlin și aceste eforturi le facem împreună cu partenerii noștri, pentru că nu doar în R. Moldova sunt asemenea lucruri. Da, R. Moldova este mai vulnerabilă, pentru că este mai aproape și este în proces de transformare, dar cu aceste probleme se confruntă state membre ale UE. Noi încercăm să învățăm cum putem în mod eficient să combatem aceste atacuri hibride, să ne consolidăm democrația și să putem să ne urmăm alegerea (…)”, a declarat Maia Sandu.

Marți, 18 iunie, președinta Maia Sandu l-a găzduit la Chișinău pe președintele Italiei, Sergio Mattarella. Cei doi șefi de state au susținut o conferință de presă comună. Șefa statului a declarat că R. Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse în ultimii ani, în beneficiul cetățenilor celor două țări. „Contribuția generoasă a Italiei ne-a ajutat să compensăm o parte din facturile la energie. Astăzi, Italia și-a reconfirmat susținerea sa pentru parcursul nostru european prin semnarea unei declarații comune. În Italia avem și o comunitate mare și frumoasă de moldoveni, iar unii dintre ei dezvoltă afaceri în orașele italiene”.

Tot în timpul evenimentului au fost semnate Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene pentru 2024 – 2027 și Declarația comună în sprijinul aderării Moldovei la UE