Principală  —  IMPORTANTE   —   „Cât costă femicidul unei femei…

„Cât costă femicidul unei femei în R. Moldova?”. Astăzi va avea loc un protest în PMAN față de violența împotriva femeilor

Sursa foto: Festival Feminist MD

Asociația Obștească „Femei pentru Femei” organizează miercuri, 15 mai, un protest în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) față de violența împotriva femeilor. Potrivit organizatorilor, după lovituri, maltratări, violența în continuu sub orice formă, de cele mai multe ori, femeile victime ale violenței dezvoltă probleme grave de sănătate, care pot deveni cronice și rezulta în decese.

Violența față de fete și femei stă la baza femicidelor și trebuie să fie pe agenda autorităților, susțin reprezentanții Asociației, care menționează că manifestația va avea loc la ora 18:00.

„(…) După femicidul groaznic din Florești a unei femei supusă în continuu violenței din partea soțului și decedată ca urmare a acesteia, se pare că pentru viața unei femei poți plăti cu doar 135 ore de muncă în folosul comunității. Legea încă mai apără și eschivează agresorul de pedeapsă justă și reală. Vom ieși în Piața Marii Adunări Naționale și vom striga pentru toate fetele și femeile lovite, bătute, maltratate, răpite, violate, omorâte. Fete și femei ce nu mai au voce să strige.

Dacă crezi că 135 ore de muncă pentru comunitate nu este o pedeapsă justă pentru omorul unei femei – ieși cu noi în stradă. Dacă crezi că justiția trebuie să-și realizeze adecvat rolul și să nu mai apere agresorii – ieși cu noi în stradă. Dacă crezi că este necesar introducerea termenului de femicid în legislație – ieși cu noi în stradă (…). Alătură-te pentru a forma un strigăt comun de ajutor pentru a fi auzite”, se spune în anunțul organizatorilor.

Un bărbat din raionul Florești a fost condamnat la 130 de ore de muncă în folosul comunității și la achitarea cheltuielilor de judecată în sumă de 2 820 de lei, după ce și-a lovit soția, iar ca urmare, aceasta a decedat. Sentința a fost pronunțată de judecătoarea Elena Marandici, de la Judecătoria Soroca, sediul Florești. Bărbatul a fost acuzat de violență în familie, și nu de omorul femeii. Învinuirea a fost stabilită de procurorul de caz, Vasile Revencu.

Ulterior, Procuratura Generală a emis un comunicat în care a venit cu mai multe precizări: „Concluzia emisă a constatat că vătămările nominalizate nu au legătură cauzală directă cu survenirea decesului. În consecință, fapta inculpatului a fost recalificată în violență în familie care s-a soldat cu producerea unor vătămări corporale ușoare (art.201/1 alin.(1) lit.a) din Codul penal), or decesul femeii nu a survenit de la loviturile aplicate”.