UPDATE Noi detalii despre cheltuielile R. Moldova pentru organizarea summitului CPE de la Bulboaca
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat într-un comunicat cheltuielile suportate pentru organizarea și desfășurarea summitului Comunității Politice Europene.
Astfel, MAEIE a contractat serviciile următorilor agenți economici:
Castel MIMI – achiziționarea serviciilor de organizare a Summit-ului Comunității Politice Europene și serviciilor de locațiune pentru perioada 27.04-02.06.2023, în valoare de 5 743 600 lei. Aceste servicii au inclus:
• locațiunea spațiului pentru eveniment (inclusiv utilități și servicii comunale) pentru perioada 27.04-02.06.2023;
• servicii de amenajare a spațiului pentru presă;
• transportarea, instalarea și chiria a trei corturi cu podea, mocheta, sistem de răcire a câte 675 m2 și mobilier necesar pentru centrul de presă. Cele trei corturi au fost închiriate pentru următoarea perioadă: 20.05-02.06.2023 – perioadă necesară pentru transportare, instalare/dezinstalare și amenajare;
• servicii decor floral;
• servicii de asigurare a curățeniei spațiului pe întreaga durată a evenimentului;
• servicii de catering pentru 1200 de persoane.
Media Show Grup SRL – achiziționarea serviciilor de organizare a Summit-ului Comunității Politice Europene în valoare de 7 000 123 lei. Aceste servicii au inclus:
• servicii de design și branding;
• asigurarea cu echipament pentru sunet și lumini;
• amenajarea zonelor de lucru și spațiilor cu mobilier, echipamente, construcții speciale pentru organizarea spațiului adițional pentru ședințele meselor rotunde, podium pentru presă, stand pentru poza de grup, delimitatoare, garduri, etc;
• asigurarea și instalarea cabinelor de traducere. Acestea au fost contractate din România, pentru a corespunde standardelor stabilite de către Comisia Europeană;
• producerea de bannere și bunuri protocolare;
• asigurarea logisticii.
Baza Auto a Cancelariei de Stat – asigurarea transportului pentru delegații și cheltuieli de combustibil, în valoare de 377 643 lei.
Palatul Republicii – organizarea concertului pentru delegațiile oficiale care au sosit pe 31 mai, în valoare de 7 500 lei și recepția oficială de bun venit, în valoare de 199 653 lei.
„În procesul de organizare au fost stabilite mai multe parteneriate cu o serie de agenți economici din țară, care au oferit în folosință, cu titlu gratuit, mijloace de transport puse la dispoziție pentru șefii delegațiilor oficiale, iar unicele cheltuieli suportat în acest sens au fost pentru combustibil. Alte cheltuieli efectuate de instituțiile statului au fost direcționate pentru îmbunătățirea infrastructurii – drumuri, IT, amenajarea teritoriului, etc., beneficiarul final al cărora este societatea”, adaugă MAEIE.
Știrea inițială
Șaisprezece milioane de lei au fost repartizate din bugetul statului pentru organizarea summitului Comunității Politice Europene, găzduit de R. Moldova, dintre care 13 milioane au fost cheltuite. Declarațiile au fost făcute de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, într-o conferință de presă ce a avut loc joi, 6 iulie.
Cei mai mulți bani, mai exact 7 milioane de lei, au fost utilizați pentru achiziționarea serviciilor de organizare, cum ar fi sisteme de sonorizare, lumini, mobilier, ecrane și corturi. De asemenea, asigurarea cu transport a costat 370 000 de lei.
Potrivit șefului diplomației R. Moldova, o parte din servicii au fost plătite de către țările partenere. Astfel, state precum România, Franța, Suedia și Marea Britanie, și-au asumat unele cheltuieli.
R. Moldova a fost gazda summitului Comunității Politice Europene (CPE), care a reunit 48 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. La încheierea celui de-al doilea summit al CPE, președinta Maia Sandu a declarat că participanții la summit au fost uniți împotriva „celei mai mari agresiuni militare de la al Doilea Război Mondial încoace”.
Potrivit șefei statului, liderii prezenți pe 1 iunie la Bulboaca au fost de acord să-și continue eforturile de integrare a continentului nostru „printr-o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate și mai multe acțiuni în materie de energie, reziliență și climă”.