Principală  —  IMPORTANTE   —   Câștig de cauză pentru Consiliul…

Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului față de două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor privind „lipsa corectitudinii, imparțialității, rigorii și bunei-credințe la difuzarea știrilor”

Sursa foto: CA

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a acordat câștig de cauză Consiliului Audiovizualului (CA) în privința sancționării posturilor de televiziune „TV6” și „Orhei TV” cu două amenzi a câte 13 000 de lei „pentru lipsa corectitudinii, imparțialității și a bunei-credințe”, cu alte două amenzi de 7 000 de lei pentru nerespectarea rigorii și acurateței și cu două avertizări publice pentru omiterea indicării sursei de proveniență a imaginilor.

Încălcările au fost atestate în principalele programe informative în limba rusă „Время новостей”, difuzate de ambele posturi în luna septembrie 2022, conform unui comunicat al CA.

„În subiectul „Протест у администрации презедента”, din 9 septembrie 2022, și în reportajul „Протест у правительства”, din 12 septembrie 2022, s-a relatat despre protestul organizat de Partidul Politic „Șor” (PPȘ) la sediul Președinției și al Guvernului, unde mai mulți simpatizanți și membri ai partidului și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care guvernarea și președinta țării gestionează criza prețurilor.

În reportaje au fost prezentate atât declarațiile oamenilor veniți la acțiune, cât și datele Biroului Național de Statistică despre evoluția prețurilor. Consumatorii de informații nu și-au putut forma o concluzie clară a principalilor factori care au dus la majorarea prețurilor, în contextul în care, situația a fost provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar prețurile s-au mărit în mai multe țări din Europa și din întreaga lume”, se mai spune în comunicat.

Într-un alt subiect din 12 septembrie 2022 nu a fost respectată rigoarea și acuratețea în redactarea și prezentarea știrilor.

„În subiectul „Собрание на уровне местных властей” s-a relatat despre o întrunire a reprezentanților administrațiilor locale, ce a avut loc pentru a atrage atenția administrației centrale asupra problemelor sociale cu care se confruntă populația. Au fost difuzate comentarii ale unor aleși locali prezenți la eveniment, fără a fi precizată calitatea politică a acestora. Cu un mesaj către cei prezenți s-a alăturat, online, Ilan Șor. Autorii programului informativ au oferit diferite date despre numărul participanților la eveniment. La începutul reportajului a fost menționat numărul de circa 700 de delegați ai administrațiilor publice locale din diferite regiuni ale țării, iar în continuare s-a spus că au fost prezenți 1 000 de primari”, menționează reprezentanții CA.

Totodată, știrile difuzate în cadrul programelor informative, de cele două servicii media pe 9, 12, 13, 14, 16, 20 și 21 septembrie 2022, au conținut imagini/secvențe video sursa cărora nu a fost indicată.

Acțiunea înaintată împotriva CA, de anulare a deciziei din 04 noiembrie 2022, a fost respinsă de instanță ca neîntemeiată, pe 02 iulie 2024.