Case și apartamente de câteva ori mai scumpe, ajustate la prețuri reale, cheltuieli pentru odihnă și educație. Cum s-au conformat miniștrii din Guvernul Gavrilița noilor norme privind declararea averilor
Majoritatea miniștrilor și-au depus declarațiile de avere în ultima zi a termenului legal, pe 31 martie 2022. Doar câțiva dintre ei au arătat, însă, valoarea reală a imobilelor pe care le dețin, în conformitate cu noile prevederi legale. Asta se întâmplă deoarece legislația nouă, modificată așa încât să fie declarată valoarea reală, precum și cea de piață a bunurilor, se referă doar la proprietăți achiziționate după anul 2018.
Prin valoarea reală se înțelege prețul exact achitat pentru bun, iar prin valoarea de piață – valoarea la care bunuri similare erau vândute în ziua procurării bunului.
De asemenea, pentru prima dată, miniștrii își declară cheltuielile pentru odihnă, servicii de educație sau reparația locuinței, care depășesc 10 salarii medii pe economie, adică peste 87 de mii de lei.
Andrei Spînu și Anatolie Nosatîi și-au declarat valoarea reală a imobilelor, care este de trei ori mai mare decât cea cadastrală
Printre puținii miniștri care a indicat valoarea reală a proprietăților sale, în conformitate cu noile prevederi legale, se numără cel al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. El a dezvăluit că, pentru casa sa de 125 de metri pătrați, achiziționată în 2018, a plătit 4,7 milioane de lei, iar pentru terenul pe care este situată casa – 3,3 milioane de lei, în total 8 milioane de lei. În declarațiile anterioare valoarea cadastrală a imobilului era indicată ca fiind de 1,5 milioane de lei, iar a terenului intravilan – de 440 de mii de lei.
„Eu în declarațiile vechi indicam valoarea cadastrală, însă, pentru că a fost luată în rate, am pus la datorii valoarea reală, care este indicată în toate documentele. Este vorba de 393 500 de euro, asta este valoare de cumpărare. În declarația nouă e indicat separat terenul și casa.
Dar eu mereu am fost transparent. Doar că în trecut se cerea valoarea cadastrală și eu includeam valoarea cadastrală. Dacă acum se cere valoarea de piață, am pus valoarea din contractul de cumpărare.
Dar, la general, sper ca această lege să aducă mai multă claritate și mai multă transparență în averea funcționarilor și demnitarilor”, a spus Andrei Spînu, solicitat de Ziarul de Gardă.
Și, tot în conformitate cu noile prevederi privind declararea averilor, Andrei Spînu își face publice cheltuielile pentru servicii de turism – de 8000 de lei, și pentru servicii educaționale – în total 37 300 de lei.
Spînu are și două automobile. Cel mai mare venit provine de la compania pe care o deține acesta, Wupp Ltd înregistrată în Marea Britanie, de la care a obținut dividende de aproape 70 de mii de euro.
Și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, s-a aliniat noilor prevederi legale și a ajustat valoarea apartamentului său de 102 metri pătrați, achiziționat în 2018. De la valoarea cadastrală de 703 mii de lei, imobilul este declarat acum ca având o valoare reală de aproape 2,2 milioane de lei. Totodată, el indică și faptul că valoarea de piață a imobilului ar fi mai mică, de 1,5 milioane de lei, ministrul argumentând că a suportat cheltuieli pentru reparație și mobilă, de aceea valoare reală este mai mare.
La fel, a crescut valoarea declarată a garajului, de la 85 la 143 de mii de lei. Ministrul Apărării mai are un apartament de 45 de metri pătrați, achiziționat în 1999, valoarea indicată fiind de aproape 250 de mii de lei. Mai declară un autoturism Toyota RAV 4, achiziționat în 2018, cu 452 de mii de lei.
Anatolie Nosatîi a explicat, la solicitarea ZdG, că a schimbat valoarea imobilului în declarația sa de avere și interese personale pentru 202, ca urmare a modificărilor cerințelor legale de declarare a averii.
„În declarația de avere din anul 2018 am indicat valoarea apartamentelor și altor bunuri (garaj și debara) conform valorii cadastrale la acel timp. În declarația de avere pentru anul 2021 am indicat valoarea apartamentului care reiese din suma achitată pentru procurare precum și cheltuielile pentru reparație și mobilier.
Sumele indicate pentru garaj și debara corespund sumelor achitate la procurare în 2018 și la care nu au fost făcute alte investiții. Am indicat valoarea cadastrală a apartamentului procurat în 1999 fiindcă în declarație se solicită prezentarea datelor privind valoare reală la dobândire doar pentru bunurile obținute începând cu 2018. Totodată, doresc să menționez că datele sunt corecte și pot fi argumentate reieșit din activitatea mea profesională și veniturile obținute”, se arată în răspunsul oferit în scris de către Anatolie Nosatîi.
Marcel Spatari – companie de peste un milion de lei, apartament în București
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, declară valoarea reală a companiei pe care o deține, Erudit Studio SRL, de 1,37 milioane de lei. De la această companie el a obținut dividende de peste 330 de mii de lei, în 2021.
Valoarea apartamentului deținut în București rămâne neschimbată – de 100 de mii de euro, acesta fiind achiziționat înainte de 2018 (în 2013). Dar Marcel Spatari indică faptul că valoarea pe piață a imobilului este mai mare, de 120 de mii de euro, ministrul argumentând că acesta s-a apreciat în timp.
La Chișinău, familia Spatari locuiește cu drept de abitație într-un apartament al părinților, în valoare de 348 de mii de lei. Marcel Spatari indică și valoarea de piață a apartamentului, achiziționat în 1995, ca fiind de 900 de mii de lei, pe motiv că s-a scumpit între timp.
Sergiu Prodan, patru apartamente, trei camioane și o remorcă
Și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat valoarea companiei pe care a fondat-o, Atelierul Sergiu Prodan SRL. Aceasta este evaluată la 864 de mii de lei. Prodan este proprietarul a patru apartamente, împreună cu soția sa, regizoarea Viorica Meșină.
Imobilele au fost achiziționate înainte de 2018, având valori declarate de 176 de mii de lei, 190 de mii de lei, 269 de mii de lei și de 48 de mii de euro. În declarația de avere depusă la începutul mandatului de ministru, Sergiu Prodan a mai indicat că a vândut o casă cu 391 de mii de lei.
La capitolul bunuri mobile, ministrul Culturii declară trei camioane și o remorcă: un Volkswagen
LT46 de 6 800 de euro, un Mercedes Sprinter de 7 500 de euro și un Mercedes Vito de 4 700 de euro. Ministrul Culturii mai declară economii de peste 2,7 milioane de lei, în conturi din băncile din România și R. Moldova.
Ana Revenco – diferențe între valoarea reală și cea de piață ale celor două apartamente pe care le deține
Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, declară că a obținut în 2018, prin contracte de partaj, două apartamente, unul de 113 și altul de 122 de metri pătrați. Ambele bunuri imobile aparțineau familiei ministrei încă din anii trecuți, unul fiind procurat în 2002, iar altul în 2007.
Totodată, ea declară diferențe între valoarea reală și cea de piață a apartamentelor. Astfel cel de 113 metri pătrați este declarat în valoare de 1,07 milioane de lei, iar valoarea de piață este de 1,9 milioane. Iar apartamentul de 122 de metri pătrați, declarat ca fiind în valoare de 241 de mii de lei, ar costa pe piață 386 de mii de lei. Explicația diferenței pe care o oferă în cadrul declarației sale ministra de la Interne este majorarea costului imobilului pe piață.
„În urma consultărilor cu juriștii, formula de calcul după care a fost determinată valoarea imobilelor, reprezintă media de preț pe imobile cu caracteristici similară, calculată în baza a trei oferte similare de pe piața imobiliară din Republica Moldova”, a precizat Ana Revenco, la solicitarea ZdG.
Ana Revenco deține și un automobil Honda CRV, procurat în 2019 cu 150 de mii de lei.
Declararea cheltuielilor. Sergiu Litvinenco a plătit 140 de mii de lei – contract de studiu la liceul Orizont
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, indică în declarația sa de avere pentru 2021 că a plătit 140 de mii de lei pentru servicii educaționale la Liceul moldo-turc „Orizont”.
Declară, la fel ca și anterior, două apartamente, de 52 și 80 de metri pătrați, achiziționate în 2002 și 2009, cu peste 300 de mii de lei și, respectiv peste 600 de mii de lei. Familia sa are și o casă de locuit cu teren aferent în localitatea Hîrtop, raionul Cimișlia.
Litvinenco declară și două mașini, un Mercedes Benz, de 12 mii de euro, și un automobil Toyota Auris, de 7000 de euro. Are 10 conturi bancare pe care se află în total aproape 400 de mii de lei.
Iurie Țurcanu – cheltuieli de aproape jumătate de milion de lei pentru reparația casei părintești
Cheltuielile mai mari de 10 salarii medii pe economie a declarat și viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu. El indică la acest capitol 470 de mii de lei – pentru reparația casei părintești, precum și alte 5000 de lei pentru servicii de turism.
Pentru 2021, el declară că a primit 714 mii de lei pentru servicii de consultanță oferite Agenției de Guvernare Electronică, unde a fost director înainte de a fi numit în Guvern. Remunerare în valoare de 142 de mii de lei a primit de la compania DotGov Consulting SRL.
Soția sa, Adela Țurcanu, este fondatoarea și administratoarea unei companii ce oferă servicii medicale, Clinica de Hepatologie și Gastroenterologie, de unde obținut venituri de 255 de mii de lei.
Iurie Țurcanu a cumpărat în 2019 un apartament de 104 metri pătrați, cu 732 de mii de lei, dar nu indică valoarea de piață a acestuia. Mai are un apartament, din 2012, de 105 metri pătrați, în valoare de 686 de mii de lei, precum și un automobil Volvo cumpărat în 2014 cu 25 de mii de lei.
Viceprim-ministrul pentru Digitalizare mai indică patru conturi bancare pe care se află peste 430 de mii de lei în total.
Doi miniștri, cu achiziții noi: un apartament și un automobil
Oleg Serebrian, numit în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare în ianuarie 2022, și-a achiziționat anul acesta un apartament. Pentru locuința de 88 de metri pătrați șeful de la Reintegrare declară că a achitat 1,8 milioane lei. Oleg Serebrian a precizat, la solicitarea ZdG, că apartamentul a fost achiziționat în ianuarie 2022 și se află în Chișinău.
„Apartamentul cu 3 camere, nefinisat, a fost procurat îndată după revenirea mea din misiune în Germania și înainte ca să încep activitatea în calitate de vicepremier. Banii provin exclusiv din salariul/indemnizațiile mele și ale soției. Așa cum decurge din declarațiile mele de venit, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 decembrie 2021 venitul nostru cumulat a constituit peste 4 milioane de lei moldovenești”, a precizat Oleg Serebrian, la solicitarea ZdG.
El mai declară încă două apartamente, unul achiziționat în 2001, în valoare de 495 de mii de lei, cu suprafața de 70 de metri pătrați, și altul achiziționat în 2018, de 50 de metri pătrați, în valoare de 59 de mii de euro.
Referitor la acest imobile, vicepremierul pentru Reintegrare a explicat că apartamentul procurat în 2001 este tot în municipiul Chișinău și că ar fi, de fapt, „o parte dintr-o casă din partea veche a orașului, care necesită o reparație temeinică”, iar celălalt apartament, care are 2 camere, procurat în 2018, este la București. „Conturile bancare curente – al meu și al soției mele – sunt practic goale, de aceea nici nu apar în declarație. Conturile noastre curente din Germania au fost închise la 2 ianuarie curent. Automobil personal, acțiuni, depozite etc. nu avem”, a adăugat Oleg Serebrian.
Și Iuliana Cantaragiu declară achiziții noi. În 2021, ministra Mediului și-a cumpărat un automobil nou, Toyota Corolla, fabricat în același an, în valoare de 383 de mii de lei. Ea mai deține un apartament de 58 de metri pătrați, cumpărat în 1999, declarat la valoarea de 311 mii de lei. Anterior, ea a vândut un automobil de aceeași marcă.
„Doamna Cantaragiu a procurat un automobil nou, în 2021, așa cum a declarat, din economii de mai mulți ani și venituri pe care dumneaei mereu le-a declarat. Valoarea este reală, mașina e procurată din salon, are factură și toate bonurile”, a precizat serviciul de presă al Ministerului Mediului, la solicitarea ZdG.
Anul trecut, Iuliana Cantaragiu a obținut cele mai mari venituri din salariu de la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, de la care a încasat și plăți pentru arenda automobilului său, în total – 238 de mii de lei.
Ceilalți membri ai Guvernului nu declară noi achiziții sau cheltuieli.
Natalia Gavrilița declară casa părinților săi, în care locuiește, dar nu și valoarea acesteia
În declarația de avere și interese personale a prim-ministrei Natalia Gavrilița nu se înregistrează schimbări semnificative, doar faptul că a crescut suma de pe un cont bancar, de la 52 de mii de lei în declarația depusă la preluarea conducerii Guvernului, la 103 mii de lei în martie 2022. Natalia Gavrilița mai declară un cont în Marea Britanie, cu 9 203 lire sterline (peste 220 de mii de lei).
Șefa Executivului declară casa părinților săi în care locuiește, deținută oficial de mama sa, Nina Catrinescu, după ce anterior ZdG a sesizat că imobilul nu figura în declarațiile sale de avere. Totuși, nu indică valoarea casei, nici cea reală, nici cea de piață, menționând doar faptul că este în abitație acolo, fără să aibă semnat vreun contract în acest sens.
Am solicitat o explicație în acest sens, prin intermediul Direcției comunicare și protocol a Guvernului. Astfel, ni s-a răspuns că șefa Executivului nu a declarat valoare casei părinților săi, în care locuiește, deoarece Regulamentul Autorității Naționale de Integritate nu prevede această obligativitate, în cazul bunurilor care nu sunt deținute în proprietate.
Potrivit documentului, publicat pe site-ul ani.md: „Subiecții declarării care nu dețin bunurile în proprietate vor indica următoarele informații: adresa (fără număr cadastral); categoria bunului; modul de dobândire; anul dobândirii; suprafața și titularul bunului”. Astfel, nu este prevăzută expres declararea valorii bunului, a explicat Direcția comunicare a Executivului.
Alți subiecți ai declarării care au indicat bunuri pe care le folosesc, dar nu le dețin în proprietate, au declarat valoarea acestora.
Prim-ministra Natalia Gavrilița declară în continuare apartamentul de 51 de metri pătrați, deținut împreună cu fostul soț, după ce a anunțat că au divorțat în vara anului 2021. Valoarea lui rămâne neschimbată, de 275 de mii de lei. Mai deține un automobil Autoturism Lexus RX 350, în valoare de 17 mii de euro, achiziționat în 2014.
Cea mai mare parte din venit, de peste 180 de mii de lei, Natalia Gavrilița l-a obținut în 2021 în calitate de onorariu, de la Fundația Reprezentanței Konrad Adenauer în R. Moldova.
Nicu Popescu, mai multe imobile în străinătate, dintre care unul a fost vândut
Cel mai mare venit în 2021, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, l-a obținut de la Consiliul European pentru Relații Externe. Pentru perioada ianuarie – iunie 2021, el a ridicat un salariu de peste 32 de mii de euro sau aproximativ 650 de mii de lei (peste 108 mii de lei pe lună). Soția sa a ridicat un salariu de peste 36 de mii de euro de la Banca Societe Generale.
Viceprim-ministrul are mai multe imobile, inclusiv în străinătate: un apartament în Franța, achiziționat în 2019 cu 793 de mii de euro, un apartament în Marea Britanie, procurat în 2011 cu 250 de mii de lire sterline. Un alt apartament din Franța, cumpărat în 2016, în valoare de 593 de mii de euro, ce apărea în declarațiile anterioare, pare să fi fost vândut, deoarece nu se regăsește în cea depusă anul acesta.
El mai declară o vilă de 105 metri pătrați, procurată în 2014 cu 85 de mii de euro și un apartament în Chișinău procurat în 2006 cu aproximativ 414 mii de lei.
Șeful diplomației moldovene a mai indicat în declarație și un autoturism de model Suzuki Vitara înregistrat la Paris, procurat în 2017 cu 14 mii de euro. De asemenea, el continuă să achite câteva credite în valoare totală de peste 600 de mii de euro și are 14 conturi bancare, în diferite valute, pe care se află câteva zeci de mii de euro și lire sterline.
Doi miniștri latifundiari, Sergiu Gaibu și Viorel Gherciu – zeci de terenuri agricole în proprietate
Ministerul Economiei, Sergiu Gaibu, deținător al mai multor terenuri agricole, cu suprafață totală de aproximativ 30 de hectare, după cum a scris anterior ZdG, nu a indicat noi achiziții în declarația sa de avere pentru anul 2021.
Indică patru imobile, trei apartamente și o casă, cu o suprafață de 35 de metri pătrați, achiziționată în 2020 cu 100 de mii de lei. Apartamentele au valori declarate de 439 de mii de lei, de 201 mii de lei și, respectiv, de 481 de mii de lei.
Ministrul mai declară și trei automobile: un Mercedes R500 de 10 mii de euro, un Dodge Dakota, de 4 mii de euro și un SAAB 32xAero, de 5 mii de euro.
Sergiu Gaibu este fondator la două companii: Prospero Comerț SRL și Kaizen Grup AO, administrate de soția lui, Corina Gaibu. Prospero Comerț SRL a beneficiat de suport financiar din partea statului, de 200 de mii de lei. Kaizen Grup AO a primit 200 877 lei din fonduri externe.
Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, este proprietarul a peste 200 de terenului agricole. El deține și o gospodărie țărănească în satul Clișova, raionul Orhei și este fondator al Asociației Obștești „ProRuralInvest”, al companiei Bio-Soliții SRL și al Întreprinderii Individuale Viorel Gherciu.
Locuiește într-o casă cu o suprafață de 297 de metri pătrați, amplasată în orășelul Codru, pe care o deține din 2001. Valoarea imobilului declarată este de 1,14 milioane de lei. La aceasta se adaugă două proprietăți imobiliare și un autoturism Volvo S80, în valoare de 6000 de euro.
Pentru primele opt luni ale anului 2021, Gerciu declară venit din salariu de la compania Verein Donau Soja din Austria de 587 de mii de lei. Mai declară 236 de mii de lei, primiți pentru servicii de consultanță oferite pentru Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în R. Moldova. De asemenea, indică faptul că are trei conturi bancare în România, pe care se află în total 20 de mii de dolari.
Ala Nemerenco, abitație în apartamentul fiicei
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu indică noi achiziții și nici cheltuieli. La capitolul imobile apare apartamentul de 80 de metri pătrați din Chișinău, înregistrat pe numele fiicei sale, în valoare 420 de mii de lei, care anterior a aparținut soților Anatolie și Ala Nemerenco.
Ministra Sănătății are acolo drept de abitație. Ala Nemerenco deține un automobil Nissan Qashqai procurat în 2019 cu 282 de mii de lei.
De asemenea, declară salariul soțului, de 27 600 de lei românești (aproximativ 110 mii de lei), obținut de la o firmă din România, „Landstar Capital”, al cărui asociat unic este Ion Nemerenco, fiul ministrei. ZdG a relatat anterior despre afacerile din România ale celor doi copii ai Alei Nemerenco, pe care aceasta nu le-a declarat, ei fiind adulți.
Anatolie Topală – un apartament și un automobil
Ministrul Educației, Anatolie Topală, declară, ca și anterior, un apartament de 51,5 mii de euro și un automobil Kia Sportage de 16,6 mii de euro, cumpărat în leasing.
Soția ministrului este profesoară la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu – Prim” din Chișinău, de unde a ridicat un salariu anual de 147 de mii de lei. Anatolie Topală declară un salariu de 264 de mii de lei de la Ministerul Educației. Înainte de a fi ministru, a fost secretar general al Ministerului Educației.
Dumitru Budianschi, două apartamente și un automobil
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, declară două apartamente, de 568 de mii de lei și, respectiv, de 400 de mii de lei. La începutul mandatului său de ministru, Budianschi avea două automobile. Pe unul, însă, l-a vândut cu 70 de mii de lei. Ministrul Finanțelor mai are un Lexus NX 300h, procurat în 2020 cu 525 de mii de lei.
Dumitru Budianschi declară și nouă conturi bancare pe care se află în total peste 56 de mii de euro, aproape 30 de mii de dolari și peste 60 de mii de lei. Veniturile sale au provenit anul trecut din salariul de la Centrul Analitic Independent Expert Grup, unde a fost director de programe – aproape 220 de mii de lei; 62 de mii de lei din salariul de ministru și remunerări din partea unor organizații internațioanle.