Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Casa Albă îl avertizează pe…

Casa Albă îl avertizează pe Putin că „nu va putea supravieţui” după acordurile NATO

Foto: dw.com

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a avertizat joi, 11 iulie, pe preşedintele rus Vladimir Putin că acordurile de a sprijini în continuare Ucraina la care a ajuns NATO sunt un semn că șeful de la Kremlin „nu va putea supravieţui” războiului, informează Agerpres, cu referire la EFE.

Partenerii NATO „împreună au arătat clar că Putin nu ne poate dezbina, nu ne poate supravieţui”, a insistat Sullivan într-un forum organizat pe marginea summitului aniversar al NATO care a avut loc în perioada 9-11 iulie la Washington.

Realizările acestui summit, după cum a remarcat Sullivan, sunt un semn că Ucraina, ci nu Rusia, „va învinge”. Potrivit lui, tabloul actual al acestui conflict armat este „foarte diferit de cel din aprilie”, când Ucraina era pe cale să rămână fără muniţie.

„Putin crede că poate supravieţui Ucrainei şi susţinătorilor ei şi a luat măsuri pentru a pune Rusia pe picior de război, încercând să realizeze cea mai semnificativă expansiune a apărării Rusiei de la Războiul Rece încoace, dar aceste cheltuieli de război nesustenabile maschează slăbiciunea şi fragilitatea”, a declarat înaltul oficial american.

Sullivan a avertizat că săptămânile care urmează vor fi dificile, dar „au fost făcuţi nişte paşi îndrăzneţi în ultimele zile” şi „se vor face mai mulţi” în zilele următoare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat presei că obiectivul Statelor Unite este ca Ucraina să se poată apăra şi „să-şi recupereze teritoriul ocupat de Rusia”.

„Preşedintele (n.r. Joe Biden) s-a concentrat pe trei lucruri de la începutul acestui război: în primul rând, să se asigure că Ucraina are ceea ce îi trebuie, să susţină flancul estic al NATO – acum avem 100 000 de soldaţi pe continentul european – şi, în al treilea rând, să se asigure că acest război nu se intensifică şi nu se extinde”, a explicat Kirby.