Care sunt medicamentele compensate de care puteți beneficia pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu
Începând cu data de 15 decembrie 2020, Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, a decis de a asigura compensarea schemei de tratament a infecției cu COVID-19 la domiciliu cu medicamente compensate în baza Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus de tip nou, COVID-19″, ediția IV. Beneficiare pot fi inclusiv persoanele neasigurate.
În conformitate cu prevederile legislative stipulate în anexa nr. 3 a Ordinului comun nr.727/494-A din 21.09.2016 al MSMPS și CNAM „Despre aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea tratamentului episodic în sala de tratamente/staționar de zi, cabinet de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, al unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului de familie”, medicii de familie, în funcție de indicații și severitatea infecției, prescriu pacienților următoarele grupe farmacoterapeutice de medicamente compensate:
- antitrombotice, antiagregante, antiplachetare: Acidum Acetylsalicylicum 75, 100, 150, 325 mg, Clopidogrelum 75 mg, prescrise pe o perioadă de până la 30 de zile;
- antitrombotice: Sulodexidum 250 ULS – până la 30 de zile;
- vasodilatatoare periferice, antifibrotice: Pentoxifyllinum 400 mg – până la 30 de zile;
- antagoniști ai receptorilor H2: Famotidinum 40 mg – până la 14 zile;
- antiastmatice, adrenergice inhalante, β2-adrenergice selective: Salbutamolum – soluție de inhalat presurizată, pentru adulți și copii.
În funcție de evoluția simptomelor pacienților cu forme moderate de boală, se prescriu și medicamente antibacteriene:
- macrolide: Clarithromycinum 500 mg – până la 5-7 zile, 10 zile, Azithromycinum 500 mg – 3-6 zile, Roxithromycinum 150 mg – 7 zile;
- peniciline: Amoxicillinum 500 mg – 5-7 zile, Amoxicillinum+Acidum clavulanicum 1000 mg –5-7 zile;
- tetracicline: Doxycyclinum 100 mg – până la 8 zile;
- cefalosporine gen. II-III: Cefuroximum 500 mg – până la 5-7 zile, Cefpodoximum 200 mg – până la 7 zile, Cefaclorum 500 mg – până la 10 zile, Cefiximum 400 mg – până la 7 zile.
Medicamentele compensate care pot fi eliberate fără prescripție medicală sunt prescrise la necesitate pentru copiii cu vârsta de 0-18 ani cu forme ușoare și moderate de boală. Este vorba despre:
- antipiretice: Paracetamolum;
- antiinflamatoare (în caz de sindrom febril): Ibuprofenum;
- mucolitice și expectorante: Ambroxolum, Acetylcysteinum sau Carbocisteinum.
Medicamente compensate în proporție de 100% pentru copii și 70% pentru adulți, inclusiv neasigurați
Persoanele suspecte sau confirmate cu noul coronavirus au acces gratuit la asistenţa medicală urgentă prespitalicească, primară, de ambulator, spitalicească, precum și la medicamente compensate pentru tratamentul la domiciliu al formelor uşoare şi medii de COVID-19.
Medicamentele destinate tratamentului infecției cu coronavirus de tip nou COVID–19 sunt compensate în proporție de 100% pentru copiii cu vârsta de 0-18 ani și de 70 % – pentru adulți, atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate. Toți pacienții pot beneficia în mod gratuit (compensare de 100%) de cel puțin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaționale din cele compensate parțial (70%) din fondurile de asigurare medicală obligatorie.