Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Care ar putea fi prețul…

Care ar putea fi prețul plafonat pentru energie electrică pe care îl vor plăti TOATE gospodăriile, până la sfârșit de 2025

Sursa: ZdG

Gospodăriile de pe malul drept al Nistrului ar urma să achite pentru energie electrică prețul anterior majorării din ianuarie 2025, pentru primii 110 KWh consumați.

Din 10 ianuarie, consumatorii din centrul și sudul țării achită 4.10 lei/kWh, față de prețul anterior de 2,34 lei/kWh. Clienții S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord) scot din buzunare 4.68 lei pentru un kWh, față de prețul precedent de 2,84 lei/kWh.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat că Guvernul va plafona tariful la electricitate pentru TOATE gospodăriile la nivelul de 2,41 lei/KWh pentru primii 110 KWh consumați. Ulterior, acesta a modificat textul publicat pe rețelele de socializare, menționând că „2,41 lei este tariful mediu pentru anul 2024”.

„De fapt, se vor plafona primii 110 kWh la tariful până la majorare, care e diferit la Premier și Red-Nord. Această măsură se referă la cei de pe malul drept”, a scris Radu Marian.

Toată populația R. Moldova urmează să beneficieze de compensații la energie electrică, până în decembrie 2025, grație ajutorului anunțat marți, 4 februarie, de către Comisia Europeană. Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care „era înainte de creșterea prețurilor la energie”. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro.

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet de sprijin pentru dezvoltarea rezilienței și independenței energetice a țării. În acest sens, premierul Dorin Recean și Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chișinău, au semnat, astăzi, o scrisoare de intenție care prevede strategia prin care Republica Moldova își va consolida securitatea energetică și pașii pe care îi va întreprinde în următorii 2 ani pentru „a nu fi afectată sub nicio formă de șantajul energetic rusesc”. 

Documentul semnat prevede un pachet de suport complex prin care țara noastră va primi sprijin financiar pentru depășirea consecințelor scumpirii energiei electrice, investiții în sectorul energetic moldovenesc, dar și un set de reforme. Pachetul urmărește 3 etape de sprijin. 

Primul, a fost suportul financiar de 30 de milioane de euro, alocate Republicii Moldova pentru a depăși efectele crizei umanitare din stânga Nistrului provocată de Rusia și Gazprom, care a oprit livrarea gazelor în regiune de la 1 ianuarie 2025. Din aceste surse, 20 de milioane au fost alocate pentru achiziția gazelor pentru regiunea transnistreană. Volumul procurat a permis reluarea livrării de gaz în regiunea transnistreană, pe data de 1 februarie. 

Cea de-a doua etapă, presupune oferirea unui suport financiar de 250 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane urmează a fi transferate până la mijlocul lunii aprilie. 

Din această suma, 151 milioane de euro vor fi direcționate pentru compensarea creșterii prețului la energia electrică pentru primii 110 kwh, pentru toate familiile și consumatorii casnici din Republica Moldova.

„Prin urmare, fiecare gospodărie va achita primii 110 kwh la prețul de până la scumpiri, cel din decembrie, iar restul – la prețul actual. De asemenea, cu 15 milioane de euro va fi suplinit bugetul de compensare pentru companiile din sectorul alimentar. Companiile cele mai afectate vor beneficia de compensarea a  50% din creșterea prețului la energia electrică”, a comunicat Guvernul.

Tot din cele 250 milioane de euro, va fi acoperită integral creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială școli, grădinițe, spitale, centre sociale, afectate de scumpiri. Pentru această măsură sunt prevăzute 20 de milioane de euro. Totodată, va fi oferită o finanțare suplimentară, cu o valoare totală de 50 de milioane de euro, pentru proiectele de eficiență energetică, iar pentru a acorda plăți unice persoanelor vulnerabile – va fi creat un fond suplimentar. 

Etapa a treia, potrivit scrisorii de intenție, se referă la Planul de acțiuni de 2 ani privind creșterea rezilienței și independenței energetice a Republicii Moldova. Planul va conține o strategie de finanțare – inclusiv granturi, împrumuturi și asistență tehnică – și va fi conectat la agenda de reforme prevăzută în Planul de creștere pentru Republica Moldova. 

Pentru stânga Nistrului, Uniunea Europeană vine cu o ofertă condiționată de 60 milioane de euro, pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lunii aprilie. Asistența va fi condiționată de elaborarea unui plan coordonat și acceptat de Guvernul Republicii Moldova prin care în regiunea transnistreană vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață. Activitățile care consumă multă energie nu vor putea beneficia de acest suport. 

Totodată, printre condiționalități se numără elaborarea unui angajament privind pașii prin care în regiune se va asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova, până la valorificarea grantului.