Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Car Vertical, sub papucul Poliției”.…

„Car Vertical, sub papucul Poliției”. Administratorul canalului de Telegram care publica imagini intime cu femei din R. Moldova este vizat în alte 7 cauze penale și riscă închisoare

Sursă: Moldova.org

Autorul și administratorul canalului de Telegram care a publicat imagini intime cu femei din R. Moldova este vizat și în alte cauze penale. Potrivit poliției, persoana cu pricina este anunțată în căutare de mai multă vreme pentru diverse infracțiuni comise. Declarațiile au fost făcute de Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) în cadrul ediției de vineri, 6 septembrie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.

Fetco a precizat că poliția deține la această etapă informații complete și ample despre suspect.

Potrivit acesteia, în prezent sunt pornite șapte cauze penale care urmează a fi conexate într-un singur dosar penal pentru încălcarea inviolabilității vieții personale și șantaj. 

Mai mult, toți bărbații care au furnizat imagini pentru conținutul canalului respectiv de Telegram dețin statut de complici și riscă cu toții câte 7 ani de pușcărie.

„Ei toți sunt identificați și riscă o pedeapsă identică cu cea a administratorului care a creat acest grup, pentru că ei au creat acest conținut și l-au furnizat respectiv”, a explicat Diana Fetco, în cadrul emisiunii de la TV8.

Diana Fetco a precizat că au fost recepționate plângeri de la 18 femei. 

„15 (femei, n. red) noi le-am identificat și urmează să le audiem, să discutăm cu ele pentru că persoanele sunt foarte diferite. Unele sunt dispuse să comunice, sunt unele în discuții cu foștii parteneri care au fixat aceste momente. Este important să putem discuta cu ele în așa mod ca să obținem și informație relevantă, dar și să le protejăm pe anumite aspecte”, a menționat reprezentanta IGP. 

Potrivit șefei Secției Comunicare din cadrul IGP, niciuna dintre cele care au depus plângeri nu este minoră.

Potrivit poliției, una dintre femeile care au depus plângere la poliție susține că apare într-un video trucat pe acest canal, iar pe acest caz urmează a fi dispuse inclusiv expertize tehnice.

Fetco a precizat că autorii canalului de Telegram cu pricina au încercat să creeze „ramuri” ale acestuia imediat ce ilegalitatea pe care o comiteau a ajuns în atenția oamenilor legii. 

De curând, mai multe activiste pentru drepturile femeilor printre care Lorelei Grigoriță, Doina Danielean și Anastasia Slacfenco au bătut alarma despre existența unor grupuri de Telegram cu conținut pornografic. În aceste grupuri sunt distribuite imagini intime cu femei din Moldova fără consimțământul acestora, iar accesul într-un astfel de grup costă între 200 și 300 de lei. Activistele au cerut implicarea autorităților în aceste cazuri, notează Moldova.org.

Lorelei Grigoriță, activistă pentru drepturile femeilor, spune că a fost contactată de cel puțin două femei imaginile cărora ar fi apărut în acest grup. Una dintre ele spune că imaginile din grup îi sunt atribuite, dar în poze nu apare ea. O altă tânără, imaginile căreia ar fi fost postate mai demult, ar fi primit apeluri în care i s-ar fi cerut bani ca să fie șterse imaginile.

„Din cauza presiunii se simțea foarte vulnerabilă și a fost nevoită să abandoneze lucrul. Plângerile pe care le-a depus la poliție nu dădeau un rezultat, pentru că grupurile respective, chiar dacă au fost șterse, imaginile se scurgeau de la o sursă la alta și poliția dădea din umeri”, declară Lorelei Grigoriță.

Lorelei adaugă că în mai multe cazuri imaginile erau transmise de către foștii parteneri, drept răzbunare sau revenge porn.

Moldova.org a reușit să confirme existența acestor canale. În unul dintre cele mai cunoscute canale, numit Car Vertical, cu alte subgrupuri satelit, numărul membrilor depășea cifra de 35 000.

Circa 10 victime ale acestui grup organizat s-au adresat Coaliției Viața fără Violență în căutarea ajutorului.

Ulterior, poliția a anunțat că a pornit mai multe cauze penale și că investighează cazul dat, cerându-le administratorilor Telegram să blocheze canalul și să ofere informații despre cei implicați.

Fondatorul și directorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost reținut pe 24 august la Aeroportul „Le Bourget” din Franța. Durov, care deține și cetățenia franceză, se întorcea cu avionul său privat din Azerbaidjan, acolo unde recent a mers în vizită și președintele rus Vladimir Putin. Fondatorul Telegram este acuzat de 12 infracțiuni, inclusiv escrocherie și încălcarea legislației privind stupefiantele.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că arestarea lui Pavel Durov „nu este în niciun caz o decizie politică”. Telegram a respins acuzațiile parchetului francez, iar pe 28 august Durov a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar în baza unei cauțiuni de 5 milioane de euro.