Captura de 1,5 milioane de euro de la vama Leușeni: Etapa la care se află dosarul și unde au ajuns banii
Dosarul privind circumstanțele schemei de contrabandă cu valută străină, circa 1,5 milioane de euro, demascată în dimineața zilei de 18 aprilie curent, la postul vamal Leușeni este încă la etapa de investigații.
Ofițerul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, a comunicat pentru Ziarul de Gardă că în cazul șoferului camionului, în care s-au depistat mijloacele financiare, instanța a anulat măsura preventivă – arest la domiciliu, și a dispus aplicarea controlului judiciar, iar dosarul acestuia a fost trimis în judecată.
În cazul în care în instanța de judecată va fi demonstrată vinovăția bărbatului, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 3 la 10 ani, inclusiv cu confiscarea bunurilor în folosul statului.
Totodată, în cadrul dosarului capturii de bani de la vama Leușeni figurează și alte persoane în calitate de bănuiți și, potrivit reprezentanților PCCOCS, actualmente se acumulează probe pe caz.
Cei 1.570.660 de euro, ascunși în pachete în habitaclul unui autocamion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, sunt în contul trezorerial al bugetului de stat, a precizat Emil Gitur.
Organele competente urmează încă să stabilească proviniența aceștor bani.
Serviciul Vamal a depistat la 18 aprilie, la intrarea în punctul vamal Leușeni, într-un TIR de marca Mercedes, pachete pline cu valută nedeclarată. Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, vameșii au depistat în cabina șoferului mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro, nedeclarați.
ZdG a constatat că tirul în care a fost depistată suma de bani aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL. Aceasta efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania.
Anterior, în presă s-a vehiculat că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări și ar fi aparținut fraților Tătăroi/Mardari, originari din Băcioi.
În luna mai, ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au descins la mai multe adrese din țară, în cadrul cauzei penale inițiate pe faptul schemei de contrabandă cu valută străină de la postul vamal Leușeni, unde au fost depistate circa 80 de tone de ambalaj pentru confecționarea pachetelor de țigări, care erau acoperite cu hârtie de ambalaj pentru bomboane.
Iar la aproape o lună după ce Serviciul Vamal a depistat peste 1,5 milioane de euro ascunși într-un tir, un tânăr moldovean, Adrian Dulgher, plecat de mai mult timp în Marea Britanie, a apărut în spațiul public și s-a declarat proprietar al banilor. Omul de afaceri a spus că din cauza COVID-19 nu a putut să ajungă în R. Moldova la timp pentru a declara banii, însă nu oferă o explicație a deciziei de a împacheta și ascunde cei peste 1,5 milioane de euro într-un tir.
Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au spus că Dulgheru a luat legătura cu autoritățile prin intermediul poștei electronice, acesta din urmă susținând că lui îi aparțin banii la vamă. Procurorii au menționat că vor investiga această versiune.