Principală  —  Ştiri   —   Canicula seacă râurile. Este recomandat…

Canicula seacă râurile. Este recomandat consumul rațional al resurselor de apă

Ministerul Mediului atenționează cetățenii asupra necesității de utilizare rațională a resurselor de apă,, în contextul avertizării hidrologice emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat în urma monitorizării stării și evoluției condițiilor meteorologice și hidrologice pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit constatărilor Ministerului Mediului, cele mai afectate sunt râurile Botna, Vilia, Draghiște și Cubolta. Este afectat râul Prut în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca, râul Răut și afluenții săi. De asemenea, ape mici se atestă în râurile Căinari, Ciulucul de Mijloc și Ciulucul Mic.

În aceste condiții, Ministerul Mediului recomandă populației și agenților economici să consume rațional resursele de apă!

Cetățenilor li se recomandă să utilizeze apa strict pentru necesitățile vitale, casnice și menajere. Activitățile gospodărești, cum ar fi: udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor, aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor etc, să fie evitate în această perioadă.

Totodată, cei care folosesc resursele de apă pentru irigare (producători agricoli) să utilizeze apa rațional, să practice irigarea pe timp de noapte pentru a diminua procesul de evaporare a apei.