Principală  —  Ştiri   —   Candidatul CUB Igor Munteanu nu…

Candidatul CUB Igor Munteanu nu va putea candida la prezidențiale. Reacția: instrument de represalii politice contra candidaților incomozi

Sursa: CUB

Cererea de înregistrare a lui Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală (CEC). Candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) nu a întrunit numărul de semnături necesare. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CEC, din data de 24 septembrie.

UPDATE 18:06 Într-o reacție, Igor Munteanu subliniază că săptămâna trecută, CUB a prezentat la CEC un număr format din 612 liste de subscripție pe suport de hârtie, conținând 17.504 semnături de susținere.

Au fost acoperite 22 raioane. A urmat prelucrarea lor. Azi, CEC ne-a informat că în urma verificărilor efectuate au fost invalidate 2.887 semnături și că ar exista o problemă legată de înregistrarea mea în cursa electorală. Verificările efectuate de CEC au vizat în special acele raioane în care semnăturile colectate depășeau cu puțin (60-100) plafonul stabilit de Codul Electoral, astfel, transformând procedura de validare într-un instrument de represalii politice contra candidaților incomozi”, a scris politicianul pe o rețea de socializare.

Potrivit CEC, acesta nu a prezentat cel puțin 15 mii de semnături valide.

„Potrivit articolului 139 din Codul electoral, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de președinte al R. Moldova, depun liste de subscripție care conțin 15 mii și nu mai mult de 25 de mii de alegători din minimul jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul 2 al R. Moldova”, conform CEC.

Conducătoare grupului de inițiativă a lui Igor Munteanu, Rodica Gramma, a declarat pentru ZdG că va contesta în instanță decizia CEC.

„Suntem invalidați din niște motive care nouă ne rămân neînțelese. Modul în care a fost organizată strângerea de semnături are multe lacune și ne pare rău că s-au făcut toți surzi și orbi și nu vedeau ce se întâmplă, ca să ajungem noi, care suntem unii dintre puținii care au colectat semnăturile de la om la om și de la poartă la poartă, să nu fim înregistrați. (…) Numaidecât că vom contesta, nici nu se pune la îndoială”, a declarat Rodica Gramma.

La 4 august, Blocul Politic „Împreună”, din care făcea parte și CUB, a comunicat că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de către Octavian Țîcu. La scurt timp, Igor Munteanu a declarat că formațiunea CUB își retrage susținerea față de Țîcu pentru că ar fi „docil guvernării PAS și face jocuri de culise”.

După retragerea din blocul Împreună, președintele CUB Igor Munteanu a anunțat că a fost desemnat în calitate de candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.