Când vor putea afla cetățenii în ce categorie de vulnerabilitate energetică se încadrează și care va fi valoarea compensațiilor
Cetățenii vor afla după data de 25 noiembrie categoria de vulnerabilitate energetică în care se încadrează, după ce va fi lansat calculul pentru determinarea categoriei. Astfel, cei care nu au făcut-o până acum, mai au timp până pe 25 să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de compensații în factură din partea statului la energia consumată în perioada rece a anului, amintește Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Contactată de ZdG, șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media, Diana Blănaru, a afirmat că în următoarea săptămână Guvernul urmează să aprobe mărimea compensațiilor care urmează să fie acordate.
Potrivit autorităților, până la data de 15 noiembrie, pe platformă au fost depuse peste 590 000 de solicitări.
La lansarea programului „Ajutor la contor”, reprezentanții Ministerului au menționat că „Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate”.
Recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale a explicat cu vor fi aplicate compensațiile. Potrivit lui Marcel Spatari, tariful final la gazele naturale va fi mai mic pentru categoria de vulnerabilitate foarte ridicată și mai mare pentru categoria de vulnerabilitate medie sau scăzută. Va fi compensat și tariful la energia termică, cât despre energia electrică, ministrul spune că „se discută și despre posibilitatea de a compensa prețul la energia electrică pentru cei mai vulnerabili”.
„În această săptămână am făcut calculele pentru a vedea prețurile până la care bugetul disponibil pentru compensații ne va permite să reducem tarifele. Estimativ, bugetul de 870 milioane de lei pentru luna noiembrie și cel prognozat pentru anul viitor ne vor permite să înjumătățim tariful mediu la gazele naturale plătit de populație – dar, atenție, vorbim de un tarif mediu.
Tariful final va fi mai mic pentru categoria de vulnerabilitate foarte ridicată și mai mare pentru categoria de vulnerabilitate medie sau scăzută. Tariful la energia termică va fi de asemenea compensat, se discută și despre posibilitatea de a compensa prețul la energia electrică pentru cei mai vulnerabili”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, într-o postare pe rețelele de socializare.
Marcel Spatari îndeamnă în continuare toate familiile să se înregistreze pe compensatii.gov.md, pentru a beneficia de alocații pentru resurse energetice și menționează că datele de pe platforma compensatii.gov.md „vor fi utile pentru a implementa și alte programe sociale de eficientizare a consumului energetic”.
„Se pregătesc proiecte pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice, a becurilor pentru cei mai vulnerabili”, mai spune ministrul muncii.
Programul „Ajutor la contor”: a fost lansată platforma „compensatii.gov.md”, unde cetățenii se pot înregistra pentru a solicita compensații la energie
Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată pe 12 octombrie 2022. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul va fi utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.
Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie și consumatorii casnici vor vedea în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.
Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze pentru a primit compensații a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online. Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, pot apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.
Conform datelor Guvernului, banii alocați compensării creșterii tarifului la energie, disponibili în fondul de reducere a vulnerabilității energetice „ar permite reducerea în medie a facturii (prețului pentru un metru cub n.r.) la gazele naturale cu 12-13 lei”, a subliniat ministrul Spatari. „Este o valoare medie… și facturile vor putea fi reduse mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru cei mai puțin vulnerabili”, a mai spus ministrul.