Când vor fi organizate alegerile parlamentare? Un partid propune două date. Președintele Parlamentului: „O să avem în toamnă. Trebuie să fim foarte pregătiți”

Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN), condus de fostul socialist Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, propune organizarea alegerilor parlamentare în iulie sau septembrie 2025.
Deputatul Gaik Vartanean, membru al Biroului național al MAN, a înregistrat marți, 2 martie, două inițiative legislative prin care propune stabilirea datei alegerilor parlamentare pentru 27 iulie sau 28 septembrie, invocând că „actuala guvernare nu are soluții pentru redresarea economică și socială a țării”.
Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a declarat că alegerile parlamentare din R. Moldova vor avea loc în toamna anului 2025.
„2025 este un an electoral – alegeri prezidențiale în România. Aici, bineînțeles, avem de învățat și unii, și alții. Și noi în toamnă o să avem alegerile parlamentare. Pornind de la experiența anului trecut, de la experiența campaniilor electorale din 2024, mă refer la interferența din afară a Federației Ruse și a grupărilor criminale organizate în procesele electorale ale țărilor noastre – tentative de corupere a alegătorilor, campanii de dezinformare, manipulare, atacuri cibernetice, acțiuni de sabotare – trebuie să fim foarte pregătiți, foarte interconectați.
Ați observat că acești indivizi încearcă să se mobilizeze atât pe un mal, cât și pe altul al Prutului. Deci instituțiile noastre au obligația să fie într-un contact permanent, pentru a-i identifica și a-i descuraja în aceste acțiuni”, a subliniat șeful Legislativului de la Chișinău.
Recent, președinta Maia Sandu a avertizat, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, că țara noastră se confruntă cu riscuri majore de imixtiune externă în ajunul alegerilor parlamentare, iar Kremlinul ar putea încerca să destabilizeze situația prin finanțarea ilegală a partidelor, organizarea de proteste plătite și atacuri cibernetice. Șefa statului susține că instituțiile statului sunt pregătite să contracareze tentativele de fraudă electorală.
„În cadrul acestor alegeri moldovenii trebuie să decidă pentru Moldova, nu banii cuiva, indiferent de unde vin acești bani. Oamenii care-și vând votul își vând țara, să fie foarte clar acest lucru, este țara noastră, pământul nostru, avem responsabilitate pentru pământul și viitorul acestei țări și votul este un drept, dar este și o responsabilitate și trebuie să fim conștienți de asta, pentru că dacă nu, cei care vor vinde votul vor fi sancționați”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a atras atenția asupra metodelor prin care se încearcă influențarea scrutinului, menționând că autoritățile sunt pregătite să combată aceste fenomene.