Când va reveni vremea frumoasă în R. Moldova? Detalii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat
Vara, inclusiv în luna iunie, instabilitatea atmosferică se caracterizează prin averse puternice, intensificări de vânt, grindină și descărcări electrice, aceste fenomene meteorologice „reprezentând cel mai mare pericol”, care se semnalează anual, spune Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Contactat de Ziarul de Gardă, acesta ne-a spus când se așteaptă revenirea la o stabilitate atmosferică.
Potrivit sinopticianului, începând cu data de 18 spre 20 iunie se așteaptă revenirea treptată la o vreme mai calmă. Totuși, deși până pe data de 18 iunie se va menține o instabilitate ușoară, „aceasta nu va fi atât de pronunțată ca în perioada precedentă”.
„O stabilitate a vremii se prevede începând cu ziua de 18 iunie, dar luând în considerare dinamica atmosferei, poate să devieze mai devreme sau mai târziu. Din acest motiv, în fiecare zi se actualizează informația”, a explicat șeful Direcției Prognoze Meteorologice de la SHS.
Totodată, potrivit lui, în aceeași perioadă se așteaptă ca temperaturile să crească din nou.
„Spre data de 20 iunie o să crească temperaturile până la 33°C, dar țin să menționez că temperaturile care sunt acum sunt practic cele normale pentru această perioadă. Ziua la noi ar trebui să fie până la 27°C pe parcursul zilei”, a precizat Ghenadie Roșca pentru ZdG.
Acesta a mai subliniat că pentru sezonul de vară este ceva firesc să avem astfel de fenomene meteorologice precum aversele puternice, intensificările de vânt sau vijelia, grindina și descărcările electrice. Totuși, sinopticianul a explicat că violența furtunilor depinde și de diferența dintre temperatura extremă de la sol și cea de la altitudini mari, de circulația vânturilor la diferite altitudini, dar și umiditatea locală.
Ploile abundente au făcut ravagii în ultimele săptămâni
Deja de câteva săptămâni ploile cu descărcări electrice au dat peste R. Moldova. În unele zone a căzut și grindină. Prima avertizare meteorologică din această perioadă a fost dată pe 28 mai, când Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de instabilitate atmosferică. Ulterior, avertizarea a fost făcută repetat de nenumărate ori.
În urma precipitațiilor puternice, pe teritoriul țării au fost înregistrate mai multe prejudicii, fiind distruse sute de hectare de culturi agricole din nordul, sudul și centrul țării.
De asemenea, în timpul furtunilor, două persoane și-au pierdut viața. Este vorba de o fetiță de 12 ani a cărei cadavru a fost găsit sub un copac căzut în urma precipitațiilor puternice din seara zilei de 11 iunie și de regizorul Arcadie Spoială în vârstă de 36 de ani, unul dintre fondatorii casei de producție video Spoiala Brothers, care a decedat, la fel, în noaptea de 11 spre 12 iunie, în timp ce se afla cu apropiații săi pe malul Nistrului. Bărbatul ar fi fost strivit de o creangă în momentul în care se afla într-un cort.
Totodată, după ploile din 11 iunie, în 94 de localități din R. Moldova, în principal din raioanele Orhei, Criuleni, Strășeni, Telenești, Călărași, Nisporeni, Ialoveni, Hâncești și izolat în suburbia municipiului Chișinău au existat probleme de furnizare a energiei electrice, potrivit Premier Energy Distribution.