Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Când are loc trecerea la…

Când are loc trecerea la ora de iarnă în 2024

Foto: Canva/ EuroNews

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie, R. Moldova trece la ora de iarnă și ceasul este mutat cu o oră în urmă, ora 4:00 devenind ora 3:00. În 2024, acele ceasornicului vor fi mutate în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

Prin trecerea la ora de iarnă, ziua de 27 octombrie va avea 25 de ore.

Sistemul orei de iarnă şi de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, cu scopul de a conserva energiei. Ora de iarnă este considerată ora standard, notează EuroNews.

Ideea schimbării orei a fost introdusă în SUA în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a reduce consumul de energie, în contextul deficitului de combustibil, astfel încât vara oamenii să poată aprinde lumina mai târziu. În Regatul Unit și Germania ora de vară a fost introdusă în aceeași perioadă pentru a conserva cărbunele. Legea a fost abolită la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii 1980, când criza globală a petrolului a determinat revenirea necesității de a economisi resursele, mai scrie EuroNews.

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani. În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

Pe 20 octombrie 2021, Guvernul R. Moldova a aprobat avizul la proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Prim-ministra de atunci Natalia Gavrilița a anunțat că R. Moldova, totuși, va trece la ora de iarnă întrucât Consiliul European nu a votat deocamdată măsura privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.