Principală  —  IMPORTANTE   —   „Când primul bloc din Moldova…

„Când primul bloc din Moldova va fi lovit, va fi prea târziu”. Un expert explică riscurile unui atac cu dronă Shahed-136

Colaj ZdG

După ce mai multe drone de atac rusești au survolat spațiul aerian al R. Moldova noaptea trecută, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a venit cu mai multe clarificări. Acesta explică că dronele de tipul celor care au fost identificate pe teritoriul țării, și anume Shahed-136, transportă până la 50 kg de explozibil și lovesc cu o viteză de peste 180 km/h. În Kiev, Odesa și Harkiv, dronele Shahed-136 au prăbușit secțiuni întregi de clădiri.

În primele ore ale dimineții de sâmbătă, 2 martie 2024, o dronă rusească a lovit etajul al nouălea al unui bloc rezidențial din Odesa, distrugând 18 apartamente și lăsând mulți locatari fără căldură. Când operațiunile de salvare s-au încheiat târziu, pe 3 martie, s-a constatat că 12 persoane au fost ucise, inclusiv cinci copii, iar alte 20 au fost rănite în atac.

Printre copiii care și-au pierdut viața se numără un bebeluș de patru luni, unul de șapte luni, un copil de trei ani, unul de opt ani și unul de zece ani.

„Unde este reacția autorităților locale? Evghenia Guțul tace, deși o explozie a avut loc în regiunea pe care o conduce. Absența unei condamnări înseamnă una din două lucruri: incompetență sau complicitate. O astfel de tăcere echivalează cu abandonarea propriilor cetățeni”, consideră expertul WatchDog.

Curăraru este de părere că orice politician care refuză să condamne aceste incidente expune R. Moldova unui pericol și mai mare.

„Lipsa unei poziții clare este un semnal de slăbiciune. Unde sunt condamnările din partea PSRM, PCRM și a așa-zișilor tehnocrați din Alternativa? Și ambasadoarea neutralității fosta bașcană a Găgăuziei tot se pare că a luat apă în gură la subiect. De ce tac când Moldova este expusă pericolului? Iar slăbiciunea în fața Rusiei nu aduce protecție, ci mai multe amenințări”, susține Andreei Curăraru.

„Este nevoie de o poziție unitară”

Expertul crede că situația se poate agrava, întrucât Ucraina nu mai poate intercepta toate dronele, iar probabilitatea unor noi incidente crește.

„Este nevoie de o poziție unitară, de lideri care să apere interesele naționale, nu să execute ordinele Moscovei. Imaginați-vă un parlament pro-rus care nu doar că refuză să ia măsuri împotriva acestor atacuri, dar chiar deschide ușa pentru baze militare rusești pe teritoriul R. Moldovei, ca Belarus și, mai nou, Georgia. În loc de securitate, am avea un teritoriu vulnerabil și transformat într-un avanpost pentru agresiunea rusă. O astfel de situație ar însemna sfârșitul oricărei suveranități reale pentru R. Moldova și expunerea directă la un conflict ce ne-ar prinde complet nepregătiți!, afirmă Curăraru.

În această ordine de idei, expertul spune că „singura soluție reală” pentru securitatea R. Moldova este integrarea europeană.

„Fără sprijinul UE și modernizarea Armatei Naționale, rămânem vulnerabili. Doar Europa ne poate oferi apărare aeriană și o economie care nu depinde de șantajul Moscovei. Orice altă direcție este o iluzie periculoasă. Fără apărare aeriană, este doar o chestiune de timp până când impactul nu va mai fi la periferie, ci într-o zonă rezidențială. Atunci nu vom mai vorbi despre un incident, ci despre o tragedie care putea fi prevenită. Când primul bloc din Moldova va fi lovit, va fi prea târziu”, spune Curăraru.

Mai multe drone au survolat spațiul aerian al R. Moldova, în urma unui atac rusesc masiv asupra Ucrainei

În noaptea de 13 februarie, trupele ruse au atacat Ucraina cu 140 de drone de atac Shahed și drone de imitație de diferite tipuri, informează forțele aeriene ale Ucrainei. Câteva drone dintre cele lansate de ruși asupra portului din Reni au traversat teritoriul R. Moldova.

Deocamdată, fragmentele a trei drone au fost depistate de oamenii legii: una în preajma satului Ciumai, raionul Taraclia, una – în regiunea situată între orașul Ceadîr Lunga – Valea Perjei și a treia în extravilanul orașului Taraclia. 

În acest context, ambasadorul agreat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, unde i s-au pus în față fragmentele dronelor căzute în sudul țării.