Principală  —  Ştiri   —   Când încep negocierile de aderare…

Când încep negocierile de aderare a R. Moldova la UE? Răspunsul premierului Recean și declarațiile oficialilor europeni

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, alături de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, au susținut un briefing de presă în contextul celei de-a 8-a Reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană care a avut loc marți, 21 mai, la Bruxelles. În cadrul conferinței de presă, oficialii au declarat că nu există o dată exactă pentru inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, contrar informațiilor lansate în spațiul public. „Avem obiectivul să fim pregătiți la sfârșitul lui iunie. Cu alte cuvinte, nu există o dată, există un obiectiv comun”, a declarat prim ministrul Dorin Recean. 

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a precizat că mai este un subiect care trebuie abordat, înainte de a stabili o dată exactă pentru inițierea negocierilor de aderare: „Desigur, ar fi mai ușor să atingem acest obiectiv odată ce toate recomandările propuse vor fi realizate”. 

În cadrul briefingului de presă, Josep Borrell a declarat că relațiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană nu au fost niciodată „mai strânse”. 

„La nivel intern, reformele cheie sunt întâmpinate de rezistență din partea celor care au de pierdut de pe urma combaterii corupției, iar la nivel extern Moldova este direct expusă la consecințele agresiunii Rusiei în Ucraina. Aceste lucruri nu v-au împiedicat în a face eforturi considerabile în a vă apropia de Uniunea Europeană. Vreau să profit de această ocazie pentru a vă încuraja să continuați pe această cale și să vă asigurați că toți cetățenii moldoveni, fără excepții, se bucură de beneficiile acestui proces și înțeleg care vor fi avantajele de care vor beneficia”, a declarat Josep Borrell.

Înaltul Reprezentant al UE a subliniat importanța referendumului ce va avea loc pe 20 octombrie, prin prisma căruia cetățenii își vor exprima dorința aderării R. Moldova la Uniunea Europeană: „Va fi cea mai mare șansă pentru ca cetățenii moldoveni să-și exprime voința cu privire la aspirațiile europene și, în același timp, să sperăm că nu va exista vreo interferență străină, pentru că dezinformarea nu va face decât să se intensifice în procesul preelectoral”. 

Comisarului european pentru vecinătate și extindere a subliniat importanța reformei justiției: „Pentru ca sistemul justiției să fie unul independent, imparțial, profesional, responsabil și, mai ales, de încredere pentru cetățenii R. Moldova”. 

„Încurajăm R. Moldova să continue combaterea corupției și să obțină rezultate tangibile în anchetele anticorupție. (…) Vom continua să susținem eforturile Moldovei în sensul aderării, în ceea ce privește depășirea provocărilor pe care le prezintă contextul geopolitic din jurul Moldovei. Din 2021, Uniunea Europeană a mobilizat 2.2 miliarde de euro în susținerea R. Moldova. Aceste investiții sunt realizate prin Planul European de investiții. (…) În concluzie, Moldova a continuat să demonstreze că poate, în mod sistematic, să depună efort și să obțină rezultate”, a conchis Olivér Várhelyi.

Prim ministrul Dorin Recean a vorbit despre subiectele discutate în cadrul celei de-a 8-a Reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE. 

„Astăzi am putut vorbi deschis despre lucrurile practice, reale și decisive, tangibile și legate de negocierile de aderare. Este vorba despre pregătirea cadrului de negocieri, organizarea mecanismelor naționale de coordonare a procesului de negociere și organizarea primei conferințe interguvernamentale pentru aderare, dar și despre multitudinea de noi oportunități care se deschid pentru noi, ca stat candidat, în procesul de deschidere a negocierilor de aderare. În același timp, am reiterat că integrarea R. Moldova este și în beneficiul Uniunii Europene. R. Moldova va deveni un contribuitor de stabilitate și prosperitate în regiune. Este o oportunitate pentru Uniunea Europeană să investească în securitatea regională și este o oportunitate pentru investiții în R. Moldova. Suntem mândri că putem deveni membri ai Uniunii Europene”, a spus Dorin Recean.