Cancelarul Scholz a făcut apel la „calm” în privința mandatului lui Trump: „Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală”
Cancelarul german, Olaf Scholz, a exprimat o poziție de optimism precaut la Forumul Economic Mondial de la Davos, cu privire la potențialul relațiilor germano-americane sub președinția lui Donald Trump, menționând primele discuții pozitive cu administrația acestuia, dar subliniind totodată importanța păstrării „calmului” în fața incertitudinii, scrie Reuters.
„Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat al nostru din afara Europei și voi face tot ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că lucrurile rămân așa. Primele mele discuții pozitive cu președintele Trump, precum și contactele dintre consilierii noștri indică această direcție” a declarat Scholz într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Vorbind în prima zi a noului mandat al lui Trump, Scholz a declarat că parteneriatul dintre Europa și Statele Unite este „indispensabil pentru pacea și securitatea globală”, precum și pentru progresul economic. Cu toate acestea, cancelarul german a adăugat că Europa trebuie să devină mai autonomă.
„Într-o lume care, din cauza rețelelor sociale, se află permanent pe marginea unei crize nervoase, avem nevoie de calm. Nu fiecare conferință de presă, nu fiecare tweet ar trebui să ne arunce într-o dezbatere existențială aprinsă, iar acest lucru este valabil și după schimbarea Guvernului care a avut loc la Washington”, a declarat Scholz, potrivit The Guardian.
Totuși, Scholz se așteaptă ca Trump să mențină lumea în alertă în anii următori, în special în domeniile politicii energetice și de mediu, comerțului și politicii externe.
„Este absolut clar că președintele Trump va menține lumea în suspans în următorii ani în domeniile energiei, climei, comerțului, politicii externe și de securitate. A repetat-o ieri. Suntem capabili și vom face față acestui lucru, fără emoții și indignare” a specificat cancelarul german.
De asemenea, făcând referire la razboiul din Ucraina, Scholz a spus că președintele rus „Vladimir Putin nu trebuie să aibă succes”.
„Ceea ce se trece adesea cu vederea este că, până acum, nu are succes. Putin a vrut să divizeze Ucraina și Uniunea Europeană. În schimb, Ucraina este candidat pentru aderarea la UE. A vrut un NATO cât mai slab și divizat. În schimb, NATO este mai unit și s-a extins cu încă două țări”, a punctat Olaf Scholz în discursul său.
Tot în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut că la finalul primului sfert al secolului al XXI-lea, lumea întreagă a intrat într-o nouă eră de „competiție geostrategică dură” în cadrul căreia Europa va continua să caute cooperarea cu prietenii de lungă durată și orice țară cu care împărtășește interese.
Europa se pregătește pentru o abordare similară ca în primul mandat din partea administrației republicane a lui Donald Trump, cu noi tarife impuse în relația comercială bilaterală, fapt semnalat și de ministrul german al economiei, cea mai puternică economie din UE, dar și de vicepreședintele Comisiei Europene, Stephane Sejourne, și de comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.
La 20 ianuarie, Donald Trump a depus jurământul, devenind, oficial, al 47-lea președinte al SUA.