Cancelarul german Olaf Scholz este deschis să discute cu Putin modalitățile de încetare a agresiunii militare ruse din Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz și-a anunțat disponibilitatea de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin modalități de rezolvare a conflictului militar din Ucraina. Potrivit acestuia, „summit-ul pentru pace” asupra Ucrainei, care a avut loc anterior în Elveția, a arătat că este nevoie de o altă astfel de conferință, dar cu participarea Rusiei. „În acest sens, este corect că atunci când suntem întrebați dacă vom vorbi cu președintele rus, răspundem da”, a spus Scholz în timpul unui discurs în Bundestag, scrie Moscow Times.
Cancelarul german a subliniat că a venit momentul în care, pe lângă sprijinul deplin pentru Kiev, țările occidentale trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că luptele „nu vor continua pentru totdeauna”. În același timp, cancelarul a menționat că negocierile cu partea rusă trebuie conduse în coordonare cu cei mai apropiați aliați ai Germaniei, iar deciziile nu pot fi luate „pe spatele Ucrainei”.
La începutul lunii octombrie, surse Die Zeit din guvernul german au declarat că Scholz plănuia să-l sune pe Putin în săptămânile următoare pentru a discuta despre Ucraina. Cu toate acestea, președintele rus „nu era pregătit să discute” cu cancelarul german, a declarat ulterior ministrul german de externe Annalena Baerbock.
Înainte de aceasta, Scholz a cerut deja o încheiere mai rapidă a războiului din Ucraina și să înceapă discutarea unui acord de pace cu Rusia. Potrivit La Repubblica, el a pregătit un plan pentru încheierea războiului din Ucraina, care nu exclude transferul unei părți din teritoriile ucrainene ocupate către Rusia. După cum a menționat publicația, Scholz vrea să intre în istorie ca „Cancelarul lumii” și „să joace cartea Ucrainei” pentru a-și consolida propria poziție în politica internă germană.
La rândul lor, surse din Financial Times din rândul oficialilor occidentali și ucraineni au spus că din cauza problemelor cu finanțele, armamentul și reaprovizionarea armatei ucrainene, Occidentul și Kievul iau în considerare tot mai mult posibilitatea rezolvării conflictului conform scenariului german. Vorbim de acorduri în cadrul cărora conflictul se va încheia fără ca Ucraina să returneze teritoriile pierdute, în timp ce partea controlată de Kiev va adera la NATO și va fi supusă garanțiilor de securitate ale alianței.
Un înalt oficial ucrainean i-a spus lui Der Spiegel că Kievul încă avea ideea greșită a victoriei, deoarece se bazează pe „predarea necondiționată a Rusiei lui Putin”. Dar acum, potrivit lui, devine clar că va trebui să negociem și „înțelegerea ar trebui să fie benefică și Rusiei”. În același timp, Kievul a exclus până acum oficial orice concesiune de teritoriu către Rusia și a insistat că încheierea războiului este posibilă doar pe baza „formularii de pace” a lui Zelenski care prevede și retragerea trupelor ruse la granițele din 1991. și plata despăgubirilor.
Pe 16 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat Radei Supreme un „plan de victorie”, care, potrivit acestuia, va permite războiului să se încheie cu o pace dreaptă în 2025. Planul include aderarea Ucrainei la NATO înainte de sfârșitul războiului, mutarea operațiunilor militare pe teritoriul Rusiei, ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune și ajutarea țărilor NATO să se apere împotriva rachetelor și a dronelor.