Principală  —  RECOMANDAT   —   Campania de abonare/ 341% de…

Campania de abonare 341% de dragoste în plus

Atunci când Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a decis să majoreze cu 341% taxa de distribuție a edițiilor periodice, cititorii s-au mobilizat pentru a-și salva publicația îndrăgită.

Au urmat vizite la redacție și abonamente perfectate online pentru rude, prieteni, pentru părinți și bunici, pentru foști profesori sau pentru medici salvatori. 

Anatolie Țurcanu, deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență și cavaler al Ordinului Republicii, a ajuns la redacție într-o scurtă vizită și a donat pentru abonamente la ZdG 6000 de lei, indemnizația sa pe un an, pe care o primește pentru că e deținător al Ordinului Republicii.  Fostul deputat a explicat simplu gestul său: „R. Moldova are nevoie de acest ziar”.

Altă donație a venit de la Paris, de la scriitoarea Lorina Bălteanu, care a continuat tradiția donării de abonamente pentru cei mai importanți cititori din satul său de baștină – Peciște, Rezina. Sunt oameni care așteaptă ziarul, care preferă să citească, dar care nu își pot permite să achite taxe exorbitante, pentru un abonament la ziar. Și în alți ani Lorina Bălteanu a fost aproape de cititorii din satul său natal, în 2023, însă, a decis că sprijinul său oferit în campania actuală de abonare poate fi mai important decât cele anterioare.

Iurie, care a rugat să nu îi dezvăluim numele, a donat bani pentru 100 de abonamente pe care redacția le perfectează din lista sa de așteptare, în care sunt incluse persoane din rândul foștilor deportați, pensionari care primesc pensii mici, oameni imobilizați în case din cauza unor boli sau persoane uitate prin azilurile de bătrâni.

A urmat darul generos al lui Valentin Eșanu, om de afaceri, fost deținut politic, care, și în acest an, a decis să ofere ZdG deținuților din penitenciarele din R. Moldova. Valentin Eșanu spune că a decis să doneze ZdG închisorilor încă atunci când chiar el era deținut ilegal într-un penitenciar, constatând că deținuții au acces extrem de limitat la informație.

„Prețul abonamentului anual pentru persoane fizice este de 360 de lei, iar pentru pensionari – 278,40, care transformați în euro variază între 14 și 18 euro. Sunt sigură că pentru o ieșire la cafea cu prietena plătim de multe ori dublu”, scrie pe platforma ofemeie.com Viorica Țimbalari, membră a Diasporei, explicând generos că „Ziarul de Gardă mereu s-a manifestat, prin comparație cu alte ziare, prin corectitudine și echidistanță. Cred că el merită un vot de încredere. Mai ales că noi, Diaspora, ne permitem acest lucru. Ce obținem în schimb? În primul rând, pentru părinții noștri acces la informații de calitate, la implicare civică, la suport pentru jurnalismul independent, iar în cazul redacției Ziarului de Gardă vorbim de sustenabilitate financiară (pentru că ei chiar merită), sprijin comunitar, continuitatea publicației, conștientizarea publicului”. 

Campania de abonare continuă chiar dacă sărbătorile ne bat la ușă. Oricine poate oferi un abonament unui om pentru care un ziar adus acasă pe parcursul anului poate însemna o veste, o împlinire, o amintire, un vis sau o speranță.

Fiecare poate contribui astăzi la completarea celor 341% de dragoste, pentru a evita riscul ca aceasta să ne fie furată.