Campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Precizările Ministerului Educației
O campanie denumită „Copiii LGBT în școala ta”, menită să combată stereotipurile față de comunitatea LGBT, a generat reacții și discuții în mediul online din partea opoziției și a unor persoane publice.
ZdG a discutat cu autoarea campaniei și a solicitat și Ministerului Educației să comunice dacă această campanie este desfășurată în școli.
Astăzi, Centrul de Informații GENDERDOC-M a anunțat despre lansarea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”, menite să combată stereotipurile față de comunitatea LGBT. La scurt timp de la anunț, PSRM a condamnat inițiativa și a solicitat Ministerului Educației să se expună asupra campaniei.
Totodată, și fostul președinte Igor Dodon a comentat inițiativa „Sunt categoric împotriva propagandei homosexualității și a desfrâului în școli, băgată insistent de actuala conducere anti-națională și anti-creștină”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
„Cei din PAS s-au opus categoric predării Religiei creștine în școli, iar acum lansează campanii de promovare a homosexualității”, se mai arată în postarea fostului președinte al R. Moldova.
Contactați de ZdG, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au declarat că nu au participat la lansarea acestei campanii.
„Campania „Copiii LGBT în școala ta” nu a fost inițiată sau coordonată de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). La fel, ministerul nu a fost consultat sau informat în prealabil despre campanie”, a anunțat MEC prin serviciul de presă.
„Referitor la comentariile unor politicieni considerăm incorectă politizarea subiectului și nu comentăm declarațiile respective”, a mai adăugat MEC.
Prin serviciul de presă, și PAS a declarat pentru ZdG că nu are vreo legătură cu inițierea acestei campanii.
„Campania dată este lansată de o organizație neguvernamentală”, a transmis PAS prin serviciul de presă.
Autoarea campaniei „Copiii LGBT în școala ta” este Tatiana Corcebaș-Onica. Aceasta susține că scopul campaniei este de a preveni stereotipurile și prejudecățile față de comunitatea LGBT și de a combate bullying-ul din școli.
„Scopul campaniei este să atragă atenția publică asupra dificultăților pe care toți copiii le întâmpină în școală din cauza stereotipurilor față de persoanele LGBT. Este o campanie online prin care se dorește informarea profesorilor despre stereotipurile și prejudecățile ce pot apărea față de copiii LGBT”, punctează autoarea.
Mai exact, materialele acestei campanii sunt destinate profesorilor, „pentru ca aceștia să fie echipați cu cunoștințe pentru a putea sprijini un copil ce se confruntă cu bullying-ul, din cauza orientării sexuale sau identității de gen”.
Totodată, Tatiana Corcebaș-Onica a precizat că nu intenționează să meargă în școli pentru a desfășura această campanie, iar denumirea campaniei nu are legătură cu guvernarea sau programul școlar.