CA obține câștig de cauză într-un proces inițiat de „RTR Moldova”, privind „relatarea manipulatorie” a unei știri despre războiul din Ucraina
Pe 24 octombrie Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de postul de televiziune „RTR Moldova”. Postul TV a solicitat anularea unor decizii ale Consiliului Audiovizualului (CA) din aprilie și iunie 2022, prin care a fost sancționat pentru încălcarea repetată a prevederilor aferente asigurării informării corecte a publicului, se arată în comunicatul CA.
Ca urmare a recepționării unei petiții din partea președintelui AO Comunitatea „WatchDog.MD”, Valeriu Pașa, autoritatea de reglementare a dispus monitorizarea buletinului de știri difuzat de serviciul media audiovizual de televiziune „RTR Moldova” pe data de 15 martie 2022, la ora 19:00. Petiționarul a semnalat că la acea dată postul de televiziune a difuzat o știre cu caracter manipulator despre decretarea zilei de doliu în Donețk, în legătură cu bombardarea acestuia cu complexul de rachete „Tochka-U” de către „forțele ucrainene de securitate”.
Rezultatele controlului au atestat că, în data de 15 martie 2022, serviciul media audiovizual de televiziune „RTR Moldova”, în cadrul buletinului informativ „ВЕСТИ-MOLDOVA” de la ora 19:00, a relatat un subiect despre mesajul postat în mediul online de către liderul autoproclamatei republici Donețk, Denis Pușilin, prin care acesta a anunțat instituirea zilei de 15 martie ca zi de doliu în Donețk, ca urmare a bombardării regiunii separatiste cu rachete de tip „Tochka-U” de către forțele de securitate ucrainene. Totodată, prezentatorul a specificat sursa platformei online: „Об этом Пушилин сообщил в своем Telegram-канале”.
„Astfel, au fost reținute ca relevante prevederile art. 13 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale: „ În cadrul programelor audiovizuale de știri, pentru care exactitatea și corectitudinea sunt esențiale, relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă și imparțială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii”. Or, subiectul monitorizat nu a oferit o documentare suficientă a informației sub aspect factologic, cu o abordare credibilă a evenimentelor, având în vedere că nu au fost prezentate condițiile și împrejurările atacurilor cu rachete de tip „Tochka-U”, dar nici fapte care ar confirma cele relatate de prezentator. Totodată, știrea a fost realizată doar în baza declarațiilor făcute de Denis Pușilin pe o rețea de socializare, fără a fi menționată și poziția părții ucrainene, ceea ce nu reprezintă o reflectare imparțială a informației și nici expunerea echilibrată a diferitor opinii”, precizează CA.
Același post de televiziune fusese anterior sancționat de două ori pentru aceeași încălcare. Sancțiunea aplicată de CA pentru derogarea expusă supra a fost amendă în sumă de 5 000 de lei.
Pe data de 28 decembrie 2023, autoritatea de reglementare a dispus retragerea licenței ”RTR Moldova”, la solicitarea acestuia.
RTR Moldova, controlat de o organizație non-guvernamentală din Rusia, fondată de Sberbank
În 2022, ZdG a publicat un material despre posturile TV controlate de Rusia, printre care și RTR Moldova, deținut de compania „TV-Comunicaţii Grup” SRL. Acesta este deținut în proporție de 50% de o organizație non-guvernamentală din Rusia, „Российское общество по организации и управлению проектами в области средств массовой информации и массовых коммуникаций”, pe scurt, „Rosmediacom”. Asociația, la rândul ei, a fost fondată de cea mai mare bancă de stat rusească, Sberbank, de o altă bancă – Vnesheconombank, și de o structură de stat în domeniul audiovizualului – Compania rusă de stat de radio și televiziune (VGTRK).
După invazia Rusiei asupra Ucrainei, Sberbank a fost supusă sancțiunilor din partea Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii. Și Uniunea Europeană a propus aplicarea sancțiunilor asupra băncii rusești, deși nu a luat încă o decizie.