Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bruxelles-ul cere eliberarea prizonierilor regimului…

Bruxelles-ul cere eliberarea prizonierilor regimului Lukașenko

Foto: Xenia Polska/DW

Deputații europeni, apărătorii drepturilor omului și activiștii au înmânat Ambasadei Belarusului la Bruxelles o petiție cu 82 de mii de semnături, cerând eliberarea prizonierilor politici. Acțiunea a fost programată să coincidă cu ziua de naștere a lui Ales Bialiațki, scrie DW.

În fața Ambasadei Belarusului la Bruxelles, miercuri, 25 septembrie, a avut loc o acțiune în onoarea zilei de naștere a fondatorului centrului pentru drepturile omului „Viasna”, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Ales Bialiațki și pentru eliberarea prizonierilor politici ai regimului Lukașenko.

Maib lansează un nou lot de obligațiuni corporative din cadrul programului doi (P)

La demonstrație au participat membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Parteneriatului pentru Drepturile Omului (Libereco), membri ai Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH) și membri ai diasporei belaruse. În total, aproximativ 30 de persoane au ieșit în fața ambasadei.

Protestatarii au înmânat o petiție misiunii diplomatice a Belarusului cerând Minskului să-l elibereze imediat și necondiționat pe Bialiațki și pe toți ceilalți prizonieri politici, al căror număr depășește 1300. Petiția a fost semnată de 82 de mii de persoane din 82 de țări.

Deputații vor continua să ceară eliberarea prizonierilor

Reprezentanții ambasadei nu au răspuns solicitării preliminare a organizatorilor de a preda petiția în persoană, așa că unul dintre eurodeputații prezenți, germana Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a intrat pe teritoriul ambasadei și a lăsat-o sub ușă.

Anterior, ea a fost patronată de Ales Bialiațki ca parte a campaniei de solidaritate a politicienilor europeni cu prizonierii politici din Belarus.

Europarlamentarul olandez Thijs Reuten a declarat necesitatea de a înăspri sancțiunile Uniunii Europene împotriva regimului Lukașenko, iar parlamentarul polonez Michal Kobosko a reamintit că, cu câteva zile înainte, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cerea eliberarea tuturor prizonierilor politici din Belarus.

Asociații se tem pentru sănătatea lui Bialiațki

Ales Bialiatski are 62 de ani. Având în vedere prima sa condamnare, aceasta este cea de-a șaptea aniversare pe care activistul belarus pentru drepturile omului o petrece în spatele gratiilor. Acesta se află în izolare totală.

Sănătatea lui Bialiatski, în special vederea sa, s-a deteriorat, a declarat Leanid Sudalenka, președintele filialei Gomel a centrului pentru drepturile omului „Viasna”, care a fost eliberat din închisoare și a părăsit Belarus în 2023.

Potrivit acestuia, deoarece Ales Bialiațki nu mai are rude în țară, nimeni nu poate transfera bani prizonierului și transfera colete, ceea ce îl lasă la mila autorităților belaruse.

Pedeapsa cu închisoarea lui Bialiațki va expira în 2031. Asociații subliniază că, având în vedere condițiile în care este deținut laureatul Nobel, sănătatea sa ar putea să nu supraviețuiască. Alți prizonieri ai regimului lui Aliaksandr Lukașenko, inclusiv Maria Kalesnikava, Siarhei Tihanouski, Maksim Znak, Viktar Babaryka, Mikalai Statkevich, sunt, de asemenea, ținuți în condiții extrem de dure și în izolare completă.