Principală  —  Ştiri  —  Social   —   UPDATE/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu,…

UPDATE Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, despre starea bărbatului care a împușcat mortal 2 persoane la Aeroport: „Starea este foarte gravă”

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a susținut luni, 3 iulie, un briefing de presă în cadrul căruia a oferit mai multe detalii despre circumstanțele infracțiunii comise la Aeroportul Internațional Chișinău.

„Am fost informați că starea este într-adevăr una foarte gravă, dar medicii întreprind exact acșiunile care le sunt predestinate conform atribuțiilor, indiferent de persoana care se află pe patul de spital”, a declarat șeful IGP atunci când a fost întrebat de către jurnaliști despre starea bărbatului.

Totodată, acesta a accentuat că deocamdată „procuratura nu a comunicat sau, cel puțin, nu suntem informați despre crearea unei comisii rogatorii pe cazul respectiv”, adăugând că delegația organelor de drept din Tadjikistan, care a întreprins o vizită de lucru la Procuratura Generală luni, 3 iulie, are ca scop doar analizarea circumstanțelor în care s-a produs incidentul.

De asemenea, șeful IGP a facut apel către reprezentanții mass-media și cetățeni să nu contribuie la distribuirea informațiilor denaturate, care pot dăuna anchetei pe cazul atacului de la Aeroportul Intrenațional Chișinău.

„E cazul să ținem cont de starea emoțională a membrilor familiilor ofițerilor care și-au pierdut viața la datorie. Este investigat modul în care aceste imagini au ajuns sa fie publicate pe media sociale, inclusiv imagini din spital. Solicităm instituțiilor mass-media să se abțină de la publicarea acestor imagini, care inclusiv pot afecta emoțional familiile îndoliate.”, a punctat Viorel Cernăuțeanu.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan. Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, în urmă cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.