Bogdat Țîrdea a lansat o carte cu acuzații grave în adresa ONG-urilor și mass-media din Moldova. „Autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova”
Așa cum a anunțat ieri, 20 octombrie candidatul Igor Dodon, deputatul socialist, Bogdat Țîrdea și-a lansat astăzi, 21 octombrie cartea „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”. Potrivit lui Țîrdea, cartea este o dovadă a modului cum societatea civilă cu suportul mai multor organizații internaționale, dintre care Fundatia Soros-Moldova a primit cea mai mare atenție, au luat sub control o țară. De asemenea, deputatul își exprimă regretul că acestor „agenți străini” nu le pot fi deschise dosare penale.
Declarațiile lui Țîrdea au stârnit mai multe reacții. Fundația Soros și-a exprimat regretul că „în prezentarea sa, autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active în Moldova, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care-i vizează formațiunea politică”.
Pentru lansarea cărții sale, deputatul socialist, un apropiat al candidatului Igor Dodon, a organizat o conferință de presă și spune că volumul său conține mai multe dovezi despre modul cum este finanțată societatea civilă care „a capturat statul”.
„ONG-urile sunt prezente astăzi în toate organele de stat. Ele sunt prezente în toate structurile, în toate colegiile. Nicio lege n-o poți adopta dacă nu trece expertiza, monitorizarea, acceptarea așa-zisei societăți civile, dar mai corect zis – a pseudo-societății civile, a baronilor societății civile… Practic putem vorbi despre o capturare a statului de către aceste organizații, care au lucrat mână-n mână cu oligarhia în 2013-2016 și mai târziu. Ei servesc ca sursă de cadre pentru partidele de dreapta, formează alături de cele 100 ONG-uri din rețea armata postmodernistă, mercenarii de elită a războiului informațional… Cine sunt liderii acestor ONG-uri? Conectați, vă rog, două, trei posturi de televiziune: TV8, Jurnal TV, Pro TV, și o să vedeți cine este ongeocrația la care eu mă refer fără prea mult efort intelectual, a declarat deputatul politolog, Bogdat Țîrdea.
În același timp, socialistul și-a exprimat public regretul că pe numele reprezentanților ONG-urilor nu pot fi deschise dosare penale.
„Este o rețea de 14 mii de ONG-uri, o rețea mare de 100 de ONG-uri coordonate de un centru, 26 de lideri de ONG-uri care dețin televiziuni și bugete de milioane de Euro și care beneficiază de imunitate. Este imposibil să deschizi dosare penale pe ei. Ca să înțelegeți, este imposibil!”, a mai spus Țîrdea.
Mai multe organizații non-guvernamentale au reacționat la declarațiile lui Bogdat Țîrdea. Fundația Soros, care a fost pomenită cel mai des în discursul deputatului socialist, a venit cu un mesaj în care regretă atacurile grosolane ale lui Țîrdea.
Ion Manole, președintele Promo-Lex, un alt ONG important din Republica Moldova care a intrat în vizorul lui Țîrdea regretă că un deputat a pus în aceeași oală toate ONG-urile și „că ar trebui să cunoască procedurile ce trebuie aplicate împotriva celor care nu respectă legea, indiferent dacă acestea sunt ONG, partide politice, fundații de tot felul sau agenți economici”.
Declarațiile lui Țîrdea au fost comentate și de expertul economic, Adrian Lupușor.
Deputatul socialist, Bogdat Țîrdea a venit cu atacuri și asupra Ziarului de Gardă. Anterior, ZdG a publicat o investigație despre averea deputatului socialist.
„Ziarul de Gardă e cunoscut, e o portavoce a doamnei Maiei Sandu. Un ziar care mimează cercetări de corupție ca mai apoi să se adreseze la anumite organe: la Procuratură, la ANI, la alte agenții pentru a elimina anumiți concurenți politici și anumiți indivizi indezirabili”.
În legătură cu lansarea cărții și declarațiile deputatului Parlamentului R.Moldova, Bogdan Țîrdea, echipa ZdG declară următoarele:
- Transparența este o valoare extrem de importantă
- Oricine poate să monitorizeze activitatea ONG-urilor și a presei
- Este un drept constituțional pentru orice ONG să acceseze fonduri, în baza concursurilor, pentru a-și desfășura activitatea
- ZdG accesează granturi timp de 16 ani, deoarece piața publicitară a fost mereu și este în prezent controlată politic
- ZdG a accesat granturi ale unor organizații internaționale, deoarece a refuzat bani politici și oferte din partea unor persoane obscure
- ZdG face publice rapoartele de activitate pe pagina sa web în fiecare an
- ZdG va continua să facă investigații jurnalistice, indiferent ce cărți vor scrie legislatorii
- ZdG consideră că un parlamentar are misiunea de a analiza problemele din societate și de a propune ajustări legislative și soluții pentru rezolvarea problemelor, nu de a ataca presa și societatea civilă
Investigațiile jurnalistice trebuie să placă cetățenilor, nu neapărat politicienilor. Oricine ne poate susține în continuare, abonând ZdG, dăruind abonamente sau donând pe https://www.patreon.com/zdg