Principală  —  IMPORTANTE   —   BNS: această informație este falsă…

BNS: această informație este falsă și are drept scop dezinformarea populației și de a afecta imaginea publică a BNS în societate

Foto: noi.md

Biroul Național de Statistică (BNS) infirmă informația din articolul publicat de „Komsomoliskaia pravda” în care scrie că recenzorii au primit „un ordin să înlocuiască informațiile pe care le-au furnizat despre casele în care nimeni nu locuiește cu case de vară”. BNS declară că această informație este falsă și are drept scop „dezinformarea populației și de a afecta imaginea publică a BNS în societate”.

„Afirmăm cu fermitate că, personalul temporar de recensământ a fost și este instruit de a reflecta în informația colectată în teren situația reală, în corespundere cu manualele și ghidurile de recensământ, elaborate de BNS în corespundere cu normele internaționale. Activitatea recenzorilor este monitorizată în teren de către supervizori, care supraveghează corectitudinea realizării lucrărilor de către recenzori. Astfel, recenzorii nu au putut primi și efectiv nu au primit nicio indicație care ar contravine manualelor și ghidurilor de recensământ, inclusiv cele afirmate în mod fals în articolul prenotat – de a înlocui sau a indica intenționat casele neocupate drept case de vacanță (locuințe sezoniere)”, se arată în comunicatul BNS.

BNS informează că în cazul locuințelor neocupate, personalul de recensământ va face cercetări la fața locului și va verifica din surse disponibile (pe baza discuțiilor cu vecinii, cu reprezentanții autorităților publice locale) pentru a afla și a indica corect statutul locuințelor neocupate. Astfel, locuința sezonieră se va considera orice locuință care este locuită temporar (continuu cel puțin o lună, sezonier, pe parcursul unui anotimp), în care pe parcursul celor 3 luni de recenzare (8 aprilie – 7 iulie 2024) se va găsi cel puțin o persoană.

Suplimentar, Biroul Național de Statistică revendică ca fiind false declarațiile care se referă la prezentarea informațiilor către alte autorități. „Acestea nu au substrat factologic credibil și demonstrat, urmărind un scop manipulatoriu, deoarece datele individuale colectate în cadrul recensământului nu au fost și nu pot fi puse la dispoziție nici unei altei autorități sau instituții publice sau private, inclusiv Comisiei Electorale Centrale”, scrie BNS.