Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bloomberg: Turcia a depus o…

Bloomberg: Turcia a depus o solicitare de a se alătura la BRICS

Sursa foto: Reuters

Turcia a solicitat în mod oficial să se alăture grupului BRICS al națiunilor cu piețe emergente, încercând să își consolideze influența globală și să creeze noi legături dincolo de aliații săi occidentali tradiționali, scrie Bloomberg, cu referire surse care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru că nu sunt autorizate să comenteze.

Administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan consideră că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, au declarat sursele Bloomberg.

„Noul impuls diplomatic al țării reflectă aspirațiile acesteia de a cultiva legături cu toate părțile implicate într-o lume multipolară, îndeplinindu-și în același timp obligațiile de membru-cheie al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord”, au spus sursele.

Aflată la granița dintre Europa și Asia, Turcia a depus o cerere de aderare la BRICS în urmă cu câteva luni, pe fondul frustrării legate de lipsa de progrese în încercarea sa de zeci de ani de a adera la Uniunea Europeană, au adăugat aceștia. Candidatura este, de asemenea, parțial un rezultat al disensiunilor cu ceilalți membri NATO, după ce Turcia a menținut legături strânse cu Rusia în urma invaziei Ucrainei în 2022, au adăugat sursele. Ministerul de Externe și președinția Turciei au refuzat să comenteze.

Gruparea BRICS, denumită după Brazilia, Rusia, India și China și Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. Acesta a primit patru noi membri la începutul acestui an, când Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul au intrat în rândurile sale. Arabia Saudită a fost invitată să adere, deși regatul nu a făcut încă acest lucru.

Extinderea în continuare a grupului ar putea fi discutată în cadrul unui summit care va avea loc la Kazan, în Rusia, în perioada 22-24 octombrie, au declarat sursele anonime. Malaezia, Thailanda și Azerbaidjan, aliat apropiat al Turciei, se numără printre alte țări care doresc să adere.

BRICS se prezintă ca o alternativă la ceea ce membrii săi consideră a fi instituții dominate de Occident, precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Noii membri pot avea acces la finanțare prin intermediul băncii sale de dezvoltare, precum și la extinderea relațiilor lor politice și comerciale.

Partidul Justiției și Dezvoltării al lui Erdogan, aflat la putere, acuză de mult timp națiunile occidentale că împiedică aspirațiile Turciei de a avea o industrie de apărare autosuficientă și o economie puternică. Președintele a solicitat în mod repetat o revizuire a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a lărgi numărul celor cinci membri permanenți și și-a exprimat interesul pentru aderarea la Organizația de Cooperare de la Shanghai, înființată de Rusia și China ca rival al NATO.