Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bloomberg: Rusia și SUA vor…

Bloomberg: Rusia și SUA vor face cel mai mare schimb de prizonieri după Războiul Rece

Schimbul lui Viktor Bout în Emiratele Arabe Unite, 8 decembrie 2022/ Sursa: FSB

Rusia va elibera cel puțin doi cetățeni americani: jurnalistul Evan Gershkovich și fostul soldat Paul Whelan, care ispășesc pedepse cu închisoarea sub acuzația de spionaj, spun sursele Bloomberg.

Presa din SUA relatează că schimbul de prizonieri va fi, „într-o locație din afara Rusiei”. Având în vedere caracterul sensibil al schimbului, oficialii care au discutat cu Bloomberg și Wall Street Journal nu au oferit detalii suplimentare despre numărul total al celor ce urmează să fie eliberați sau locul aproximativ unde va avea loc schimbul. „Acest lucru este necesar pentru ca reprezentanții serviciilor secrete ale statelor care fac schimb de informații să poată să ajungă liber la fața locului și să participe personal la proces. Una dintre cele mai importante sarcini ale ofițerilor este să se asigure personal că primesc exact oamenii asupra cărora au convenit anterior”, scrie Bloomberg.

Presa americană transmite că acesta va fi cel mai mare schimb de prizonieri între SUA și Rusia după Războiul Rece.

Reamintim că la 8 decembrie 2022, traficantul rus de arme Viktor Bout, care a petrecut aproape 15 ani în custodia SUA, a fost eliberat în schimbul eliberării de către Rusia a baschetbalistei americane Brittney Griner. Baschetbalista americană Brittney Grinera fost condamnată la nouă ani de închisoare în Federația Rusă pentru trafic de droguri.

Viktor Bout este un fost ofițer al forțelor aeriene sovietice. El a fost arestat pe 6 martie 2008 într-un hotel din Bangkok, după ce a fost prins de agenți americani în timp ce încerca să vândă rachete și lansatoare de rachete liderilor de gherilă ai Forțelor armate revoluționare din Columbia. În 2012, el a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de un tribunal american pentru mai multe acuzații legate de traficul de arme.