Principală  —  IMPORTANTE   —   Blocarea canalelor și chatbot-urilor de…

Blocarea canalelor și chatbot-urilor de Telegram: protejarea securității naționale sau încălcarea libertății de exprimare? Ce spun experții

Sursa: Colaj ZdG

Experții consideră că blocarea celor cincisprezece canale și 95 de chatbot-uri de Telegram, afiliate fugarului penal Ilan Șor, nu reprezintă o încălcare a libertății de exprimare. Aceștia spun că statul are obligația de a asigura securitatea națională și de a garanta drepturile tuturor cetățenilor.

Ziarul de Gardă a discutat cu doi experți despre măsura luată de administrația Telegram, la solicitarea Inspectoratului Național de Investigații (INI) al R. Moldova, în privința canalelor și chatbot-urilor prin intermediul cărora se urmărea finanțarea ilegală a partidelor politice, mituirea alegătorilor și cumpărarea voturilor.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, consideră că aceste canale și chatbot-uri de Telegram reprezintă „un risc real pentru securitatea R. Moldova”.

„Noi am analizat acea listă și majoritatea canalelor de Telegram au fost și în articolele de pe Portalul Stopfals.md ca fiind distribuitoare de dezinformări. Înțeleg că motivația pentru care au fost blocate este faptul că prin intermediul acestora erau coordonate rețele de corupție. Ele reprezintă un risc real pentru securitatea R. Moldova. Din acest punct de vedere, decizia este una salutabilă. Nu cred că este vorba despre libertatea de exprimare, ci despre un caz clar de corupție. Astfel, această măsură îmi pare destul de justificată.

Înțeleg că, pentru a demonstra funcționarea acestor scheme, este nevoie de mult material probatoriu și înțeleg că Inspectoratul Național de Investigații și, în general, structurile securității statului au avut nevoie de timp pentru a documenta. Sper foarte mult că baza probatorie este una solidă și cu ea se va putea merge mai departe, inclusiv în instanța de judecată. Bineînțeles că Șor și cei care au fost blocați acuză acum că li s-a limitat dreptul la libera exprimare, dar, repet, nu este nici pe departe așa. Este vorba despre protecția securității naționale a R. Moldova”, a declarat Petru Macovei.

O opinie similară are și preşedintele Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, care menționează că „democrația nu înseamnă haos”.

„Atunci când autoritățile au semnale, informații și probe că anumite surse de informare contribuie la crearea unor amenințări la securitatea națională, la încălcarea altor drepturi ale cetățenilor decât cel la libertatea de exprimare, evident că statul are obligația de a asigura securitatea națională și de a garanta drepturile tuturor cetățenilor. Respectiv nu o văd ca pe o încălcare, dar ca pe o măsură de protecție a cetățenilor și securității naționale (…).

Evident că sunt voci în țara noastră care spun că măsurile sunt întârziate, alții spun că bine că acum (au fost luate măsurile, n.red.). Nu știu dacă este întârziată sau nu, contează foarte mult ca autoritățile să-și facă treaba și evident că în termen (…). Trebuie să existe reguli, pentru că sub umbrela drepturilor omului, dreptul la exprimare, de foarte multe ori se comit încălcări grave sau chiar se creează probleme foarte serioase la adresa securității și vedem că de multe ori unele regimuri nedemocratice, folosindu-se de aceste instrumente democratice și de drepturile și libertățile fundamentale ale omului, vin la putere, iar apoi ele sunt cele care reprimă și îneacă aceste drepturi pentru o perioadă îndelungată. Spre exemplu, statul Belarus, unde apărătorii drepturilor omului stau ani buni în închisoare pe nedrept”, a subliniat Ion Manole.

Cincisprezece canale și 95 de chatbot-uri de Telegram, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, au fost blocate la solicitarea INI. În scrisoarea consultată de Ziarul de Gardă, autoritățile din R. Moldova spun că prin intermediul acestor canale și chatbot-uri se urmărea finanțarea ilegală a partidelor politice, mituirea alegătorilor și cumpărarea voturilor.

Joi, 10 octombrie, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor, ale deputaților Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi și Vasile Bolea, precum și al bașcanei Evghenia Guțul, au fost dezactivate. La accesare, utilizatorii sunt anunțați că aceste canale „nu pot fi afișate pentru că au încălcat legile locale”. Dezactivate au fost și canale precum cel al blocului „Victorie”, creat de oligarhul Ilan Șor la Moscova, canalele TV6 și MD24, dar și altele.

INI a solicitat companiei Telegram informații privind administratorii chatbot-urilor, adresele IP folosite pentru creare și administrare, dar și numerele de telefon ale persoanelor implicate. Solicitarea a fost înaintată pentru documentarea unor cauze penale privind „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari„ și „spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia listei în care au fost incluse toate canalele și chatbot-urile indisponibile pe teritoriul R. Moldova. Detalii AICI: