Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Biserica de lemn din Cricova…

Biserica de lemn din Cricova a aderat la Mitropolia Basarabiei. Paroh: „Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații”

Sursa: Andrei Percic/Facebook

UPDATE 13:30 Mitropolitul Vladimir a semnat luni, 22 iulie, un decret privind oprirea preotului Andrei Percic din a oficia cele sfinte, după ce acesta a anunțat aderarea bisericii din Cricova Sfântul Alexandru de Svirn la Mitropolia Basarabiei.

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, prot. mitr. Andrei Percic, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Alexandru de Svir” din or. Cricova, mun. Chișinău ați fost oprit de a oficia cele sfinte începând cu data de 22 iulie 2024”, se arată în comunicatul de presă emis de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

ZdG a scris anterior că deși Mitropolia Moldovei a anunțat că îi oprește de la oficierea celor sfinte pe preoții a căror biserici au părăsit Mitropolia, aceștia continuă să-și țină slujbele în comunitățile lor și spun că aceste sancțiuni nu sunt valabile. Pe de altă parte, reprezentanții Mitropoliei Moldovei susțin că toate slujbele ținute de preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei și au fost opriți ulterior de la oficierea celor sfinte, toate cununiile, botezurile sau alte servicii ar fi nule.

Știrea inițială:

Biserica de lemn din Cricova, Sfântul Alexandru de Svir, a aderat la Mitropolia Basarabiei. Anunțul a fost făcut duminică, 21 iulie, de preotul Andrei Percic, care a menționat că „aderarea de la Patriarhia Rusă, la Patriarhia Română, nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social”.

Conform parohului, schimbarea Mitropoliei ar fi fost solicitată de mai mulți ani de către creștinii și enoriașii din Cricova.

„Ca urmare a demersurilor și solicitărilor dumneavoastră, comunitatea noastră ortodoxă din orașul Cricova, mun. Chișinău, a fost primită sub omoforul Mitropoliei Basarabiei. De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române, prin voința și binecuvântarea lui Dumnezeu și grija păstorească a Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei. Comunitatea noastră are acum statut deplin și mult așteptat, canonic și juridic, ca parohie ortodoxă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Aderarea noastră de la Patriarhia Rusă, la Patriarhia Română nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social. Ea a fost solicitată de-a lungul ultimilor ani de către creștinii și enoriașii din Cricova, care și-au exprimat dorința fermă de a reveni la biserica mamă, la originile culturale, spirituale și istorice. Este un act de recunoștință față de înaintașii noștri, strămoși, domnitori și, în special, față de Sfinții noștri mult iubiți Părinți.

Revenim la Biserica Ortodoxă Română, care are comuniune cu toate Bisericile locale (Grecia, Constantinopol, Alexandria, Ierusalim, Antiohia, Serbia, Bulgaria și altele), fiind binecuvântați și recunoscuți de Patriarhia Ecumenică”, a scris Andrei Percic pe rețelele de socializare.

Parohul a comunicat că lăcașul va continua să marcheze aceleași sărbători și ceremonii.

„Vom continua să folosim același calendar și să prăznuim sărbătorile Domnești și pe sfinți la fel ca până acum. Vom mărturisi același crez și același simbol de credință, fără nicio schimbare. Vom oficia aceeași Sfântă Liturghie, ne vom împărtăși din același Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos și vom săvârși aceleași Sfinte Taine: botez, cununie, rugăciuni și înmormântare, sfințirea caselor etc. Vom continua să predicăm, să învățăm și să sprijinim categoriile vulnerabile ale societății noastre: orfani, deținuți, persoane în vârstă, persoane solitare și persoane cu nevoi speciale, oferindu-le suport material, social și moral-spiritual.

Ne vom ruga pentru pacea și bunăstarea Sfintei noastre Biserici, a poporului nostru binecredincios de pretutindeni și a țării noastre. Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații.

Mulțumim pentru tot sprijinul, încrederea și bunăvoința voastră. Să fim demni, responsabili și credincioși strămoșilor, credinței și culturii noastre”, a mai spus preotul.

„Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Preacuvios Alexandru de Svir din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova” a fost înregistrată în septembrie 2014, Andrei Percic fiind numit de mitropolitul Vladimir în funcția de paroh-administrator în decembrie 2015.

Conform reprezentanților Mitropoliei Moldovei, în ultimul an, 23 de parohii din cele 1 347 de comunități religioase au părăsit instituția religioasă subordonată Moscovei.

„Deși au fost aduse grave acuzații și nenumărate insinuări, că Mitropolia noastră este un „agresor”, care „binecuvântează războiul” și „destabilizează mersul liniștit și proeuropean” al țării noastre și din regiune, am manifestat calm și am intensificat rugăciunile noastre pentru pace și liniște în societate și în inima fiecărui credincios”, a declarat într-un interviu recent arhiereul titular al Eparhiei de Soroca și Drochia, președintele Sectorului Sinodal pentru comunicare instituțională și relații cu mass-media al Bisericii Ortodoxe din Moldova episcopul Ioan Moșneguțu.

La sfârșitul lunii mai, și Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a aderat la Mitropolia Basarabiei.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.