Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Biroul relații cu diaspora anunță…

Biroul relații cu diaspora anunță lansarea Ghidului de suport la revenire în Republica Moldova. Acesta este dedicat moldovenilor reveniți de peste hotare dar și diasporei care vrea să se întoarcă

Sursa: Biroul relații cu diaspora

Biroul relații cu diaspora vine în sprijinul cetățenilor care se întorc în țară, elaborând un Ghid de suport la revenire în Moldova. Acest ghid este destinat atât cetățenilor Republicii Moldova care planifică să revină acasă, cât și celor deja reîntorși de peste hotare. Scopul ghidului este de a furniza informațiile necesare pentru o revenire și reintegrare reușită, potrivit unui comunicat al BRD.

Potrivit BRD, au fost implementate programe și servicii speciale menite să ofere cetățenilor reveniți oportunități pentru dezvoltare și să-i ajute să-și construiască un viitor acasă.

În septembrie 2023 Guvernul a aprobat „Programul național de stimulare a revenirilor și de facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2023-2027”.

Prin intermediul Programului, se facilitează accesul la servicii medicale, sociale și educaționale a persoanelor revenite.

Ghidul conține informații despre serviciile oferite de stat, oportunități de angajare în câmpul muncii, formare profesională și ghidare în carieră, accesare a fondurilor de stat pentru inițierea unei afaceri și a serviciilor de consultanță în gestionarea afacerii și utilizarea profitabilă a economiilor, potrivit BRD.

Totodată, acest ghid descrie oportunitățile economice și oferă informații importante despre serviciile care asigură integrarea socială a cetățeanului revenit și a familiei acestuia: servicii de (re)integrare a copiilor în instituţiile de învăţământ, oportunități de încadrare în sistemul de asigurări sociale și medicale, conform comunicatului BRD.

Informațiile din ghid sunt de natură generală, iar pentru cazuri specifice, acesta include adrese, numere de contact și link-uri utile către resurse și instituții specializate care pot oferi asistența necesară.

Materialul a fost elaborat de Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, cu suportul financiar oferit de Guvernul Elveției în cadrul Proiectului „Sprijin pentru guvernanța diasporei, migrației și dezvoltării prin îmbunătățirea cadrului politic și instituțional” din cadrul Programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, faza a III-a, se arată în comunicat.