Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BIRD și Asociația Internațională pentru…

BIRD și Asociația Internațională pentru Dezvoltare vor oferi finanțare pentru reabilitarea a peste 120 km de drumuri

Sursa foto: Președinția R. Moldova

Guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Acordului de Finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID). Astfel, R. Moldova va obține două împrumuturi, unul de 100 de milioane de dolari și altul de 5,980 de milioane de dolari pentru reabilitarea a peste 120 km de drumuri, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Resursele financiare sunt destinate finanțării lucrărilor de modernizare a drumurilor regionale prioritare selectate:
• Coridorul 5, R13 – Ivanovca-Izvoare-Varnița-Ocolina-M2 cu o lungime de 35 km; 
• Coridorul 8.1 și Coridorul 8.2 – Cornești-Boghenii Noi – Napadeni-M5(G88) cu o lungime de 33 km;
• Coridorul 24 – R34-Ciobălaccia-Tărtaul-R56-Baimaclia-Enichioi-R37 cu o lungime de 43 km).

La fel, potrivit comunicatului, o parte din bani vor fi folosiți pentru investiții în siguranța rutieră, modernizarea și construcția punctelor de frontieră Giurgiulești, Leușeni și Ungheni, pentru construcția și modernizarea drumurilor de acces către punctele de frontieră, inclusiv pentru modernizarea sistemului de management al activelor rutiere.

Acordul prevede și o cofinanțare a Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” din partea Guvernului Republicii Moldova, estimată la 64,02 milioane de dolari, care se propune a fi acoperită din mijloacele Fondului rutier, proporțional pe toată durata de implementare a acestuia, estimativ 12,8 milioane de dolari pe an.